Όλη η αλήθεια για τις "διώξεις" χειραγωγημένων αγώνων κατά της ΑΕΛΚ

Ο Αθλητικός εισαγγελέας ζήτησε την διερεύνηση και όχι την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος της ΑΕΛΚ και των υπόλοιπων τεσσάρων ΠΑΕ


Γράφει ο Στρατής Τσιντοντας για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι παρουσιάστηκαν είναι, τελικά, τα πράγματα στην υπόθεση με τους ύποπτους στοιχηματικά αγώνες στους οποίους εμπλέκεται η ΠΑΕ ΑΕΛΚ και άλλες τέσσερις ΠΑΕ της Super League. Οι "αποκαλύψεις" που έκανε, την Δευτέρα, η εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στον ΣΚΑΪ και η αναφορά σε ποινικές διώξεις που άσκησε ο αθλητικός εισαγγελέας, Χάρης Λακαφώσης, κατά της ΑΕΛΚ και των υπόλοιπων ΠΑΕ, αναπαράχθηκε από το σύνολο σχεδόν του Τύπου την επόμενη μέρα, προκαλώντας "ντόρο" στο χώρο του ποδοσφαίρου. 

Ωστόσο με μια δεύτερη "ανάγνωση" της διαδικασίας από νομικής πλευράς, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι οι "αποκαλύψεις" αυτές και τα περί ποινικής δίωξης εις βάρος των ομάδων δεν ευσταθούν. Και αυτό γιατί όπως μας ανέφεραν νομικοί, για να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος οποιουδήποτε και για οποιοδήποτε αδίκημα θα πρέπει να προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση, με την κλήση των εμπλεκομένων και στην συνέχεια να απαγγελθούν κατηγορίες. 

Αν στην προανάκριση ο ανακριτής δεν πεισθεί από τα λεγόμενά τους, τότε μπορεί να ασκήσει ποινικές διώξεις, σε διαφορετική περίπτωση βάζει την υπόθεση στο αρχείο. Αυτό, άλλωστε, είναι σύνηθες φαινόμενο και μια διαδικασία που γίνεται καθημερινά από τις δικαστικές αρχές. 

Στην περίπτωση της ΑΕΛΚ και των υπόλοιπων ομάδων, ο αθλητικός εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τα επτά παιχνίδια των πέντε ομάδων που βρίσκονται "στο μικροσκόπιο" της UEFA και δεν άσκησε καμία ποινική δίωξη, όπως λανθασμένα γράφτηκε και αναπαράχθηκε από το σύνολο του Τύπου. Δηλαδή οι δικαστικές αρχές θα αναζητήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες σε παράγοντες, ποδοσφαιριστές και τρίτα πρόσωπα των πέντε ομάδων που προαναφέραμε, για παράνομο στοιχηματισμό βάσει των σχετικών διατάξεων του αθλητικού νόμου για αλλοίωση αποτελέσματος. 

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί καμιά από τις πέντε ομάδες για την προανακριτική διαδικασία, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη σε κανέναν. Αυτός είναι και ο λόγος που στην ΑΕΛΚ δεν φαίνεται να ασχολούνται καθόλου με την όλη υπόθεση, γνωρίζοντας ότι οι περιβόητες "αποκαλύψεις" της εκπομπής του ΣΚΑΪ, είναι απλά η συνέχεια της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τους εμπλέκει. 


Μάλιστα το θέμα δεν θα έπαιρνε καν τις διαστάσεις που πήρε αν δεν υπήρχε το "λάθος" και το "μπέρδεμα" (ηθελημένα ή μη, κανείς δεν μπορεί να πει) με τον διαχωρισμό της διερεύνησης και άσκησης ποινικής δίωξης.