Τι είναι η ουσία ΒΗΤΑΜΕΘΑΖΟΝΗ που ανιχνεύτηκε στον Μανούσο!

Έκπληξη μας προκάλεσε η απόφαση του ΕΣΚΑΝ που κάλεσε τον Γιώργο Μανούσο σε απολογία την Πέμπτη 24-10-2013 καθώς σε έλεγχο ντόπινγκ (λήψη δειγμάτων ούρων) που έγινε στις 21-9-2013 κατά την διάρκεια του αγώνα Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ μεταξύ των ομάδων Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ, από την εργαστηριακή ανάλυση προέκυψε αντικανονικό αναλυτικό αποτέλεσμα για το Α΄ δείγμα και το Β' δείγμα, στο οποίο ανιχνεύθηκε η ουσία Betamethazone.

Ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και στην απολογία του θα ζητήσει προσωπικά όπως φυσικά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις επανεξέταση και του 2ου δείγματος ώστε να λάμψει η αλήθεια και οι τυχών ευθύνες των γιατρών της Καλλονής.

Εμείς τον πιστεύουμε και αναμένουμε την απολογία του αλλά και τα αποτελέσματα της επανεξέτασης του 2ου δείγματος.

Στην διαδικασία θα παραβρεθούν, εκτός του ποδοσφαιριστή , ο αντιπρόεδρος της ΑΕΛ Καλλονής Κώστας Παπαδόπουλος και ο γιατρός της ομάδας μας Δημήτρης Βαρβαγιάννης.

Την υπεράσπιση του Γ. Μανούσου έχει αναλάβει ο Αργύρης Λίβας.


Διαβάστε τι είναι η ουσία ΒΗΤΑΜΕΘΑΖΟΝΗ, η οποία χορηγείτε σε αθλητές

Αυτή η ουσία κατατάσσεται στους β2 αθλητές. Επιτρέπεται μόνο με χρήση συσκευής εισπνοής για την πρόληψη και/ ή τη θεραπεία του άσθματος και του άσθματος που προκαλείται από την άσκηση. Πριν από το αγώνισμα, είναι αναγκαία η γραπτή συνταγή για το άσθμα και / ή για το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση, από πνευμονολόγο ιατρό ή τον ιατρό της ομάδας προς τις σχετικές ιατρικές αρχές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές που απαιτούν άδεια εισπνοής ενός επιτρεπόμενου β-αγωνιστή, θα εξεταστούν από μια ανεξάρτητη ιατρική επιτροπή. Για τη σαλβουταμόλη, ο χαρακτηρισμός ενός δείγματος ως θετικού, υπό την κατηγορία των αναβολικών ουσιών, είναι συγκέντρωση στα ούρα μεγαλύτερη από 1000 ng/ml.


19.1   ΒΗΤΑΜΕΘΑΖΟΝΗ

Η βη­τα­με­θα­ζό­νη και τα πα­ρά­γω­γά της (ο­ξει­κή και φω­σφο­ρι­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη) εί­ναι συν­θε­τι­κά γλυ­κο­κορ­τι­κο­ει­δή, πα­ρά­γω­γα της πρεδ­νι­ζο­λό­νης. H βη­τα­με­θα­ζό­νη έ­χει μί­α 16 - με­θυ­λο­μά­δα, η ο­ποί­α αυ­ξά­νει την αν­τι­φλεγ­μο­νώ­δη δρά­ση του μο­ρί­ου και μει­ώ­νει τις ι­δι­ό­τη­τες κα­τα­κρά­τη­σης να­τρί­ου και ύ­δα­τος του α­τό­μου του φθο­ρί­ου που εί­ναι συν­δε­δε­μέ­νο στον άν­θρα­κα 9.

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΒΗΤΑΜΕΘΑΖΟΝΗΣ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


·         Βη­τα­με­θα­ζό­νη (Betamethasone)
·         Δι­προ­πι­ο­νι­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη (Betamethasone dipropionate)
·         Φω­σφο­ρι­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη (Betamethasone sodium phosphate)
·         Ο­ξει­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη (Betamethasone acetate)
·         Βα­λε­ρι­α­νι­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη (Betamethasone valerate)
·         Βεν­ζο­ϊ­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη (Betamethasone benzoate)
Η δι­προ­πι­ο­νι­κή, η βα­λε­ρι­α­νι­κή και η βεν­ζο­ϊ­κή βη­τα­με­θα­ζό­νη χρη­σι­μο­ποι­ούν­ται στη θε­ρα­πεί­α των δερ­μα­το­πα­θει­ών.


19.1.1   ΧΗΜΕΙΑ

19.1.1.1   Βη­τα­με­θα­ζό­νη (betamethasone)

Χη­μι­κό ό­νο­μα : 9α-fluoro-11β,17α,21-trihydroxy-16β-methylpregna-1,4-diene-3,20-dione
Μο­ρια­κός τύ­πος : C22H29FO5



Πε­ρι­γρα­φή : Η βη­τα­με­θα­ζό­νη εί­ναι λευ­κή έ­ως πρα­κτι­κά λευ­κή, ά­ο­σμη κρυ­σταλ­λι­κή σκό­νη. Εί­ναι ε­λα­φρά δι­α­λυ­τή στην α­κε­τό­νη, την ά­νυ­δρη αλ­κο­ό­λη και την δι­ο­ξά­νη και πο­λύ λί­γο δι­α­λυ­τή στον αι­θέ­ρα και την δι­χλω­ρο­με­θά­νη. Η δι­α­λυ­τό­τη­τά της στο ύ­δωρ εί­ναι 1/5300, στο οι­νό­πνευ­μα, 1/65, στο θερ­μό οι­νό­πνευ­μα, 1/15, στο χλω­ρο­φόρ­μιο, 1/325 και στη με­θυ­λι­κή αλ­κο­ό­λη, 1/3. Έχει μο­ρια­κό βά­ρος 329.47 και ση­μεί­ο τή­ξης 240° C.