Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου.. για σύσκεψη με την περιφέρεια


Η επιστολή εστάλη στις 10 Μαΐου και μόλις χτες αναρτήθηκε στο site του Δήμου Λέσβου.

Στην επιστολή αφού αναφέρεται στον «εναγκαλισμό των Μνημονείων και της Επιτροπείας των Ξένων», αφού αναφέρεται στον Κακοκράτη, παραθέτει διάφορα έργα για τα οποία ζητεί απαντήσεις από την περιφέρεια Β. Αιγαίου. Παράλληλα στο τέλος ζητεί και μία σύσκεψη.
Σε όλα αυτά εμείς μόνο παραθέτουμε το απόσπασμα από το προεκλογικό φυλλάδιο του Δημήτρη Βουνάτσου « Εμείς λόγω της εμπειρίας και του ρεαλισμού μας μπορούμε και θέλουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά (σημ: του Καλλικράτη) και να δώσουμε ένα νέο όραμα στους συμπολίτες μας, να καταφέρουμε μια αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου μας»

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου

Προς τους:
1. κ. Γιακαλήν Αθανάσιον, Περιφερειάρχη Β.Α.
2. κ. Βερβέρην Ηρακλήν, Αντιπεριφερειάρχη
Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου
3. κ. Αντώνιο Γιαννάκη,
Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού
4. κ. Μάρκου Νικόλαον,
Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος

Μυτιλήνη 10/5/2013
Αγαπητοί Συνάδελφοι, Χριστός Ανέστη!

Έχω την τιμή να σας εκθέσω τα ακόλουθα, κατά την αρμοδιότητά σας, αναγνωρίζοντας, προκαταβολικά, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσα στην γενική οικονομική κατάρρευση της Χώρας μας και στον πνιγηρό εναγκαλισμό των Μνημονίων και της Επιτροπείας των ξένων, στην οποία βρισκόμαστε και εμείς, αλλά και ο Λαός μας:
Επισκεπτόμενος τα 74 μικρά και μεγάλα χωριά του Νησιού μας, που αποτελούν, κακή τη μοίρα, έναν και μόνο πλέον «ΚΑΚΟΚΡΑΤΙΚΟ» Δήμο, το μεγαλύτερο εκτατικά Δήμο της Επικράτειας, κατά συγχώνευση των προηγούμενων 13 Δήμων, όπως είναι γνωστόν, ο οποίος Νόμος αυτός, μας έχει οδηγήσει σε παράλυση, και με υπεράνθρωπες προσπάθειες τον κρατάμε ζωντανό, από διοικητική-λειτουργική-οικονομική άποψη, και των περικοπών προς την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση τα τρία τελευταία χρόνια, του 60% των πάσης φύσεως εκταμιεύσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης, έναντι αυτών του παρελθόντος, αντιμετωπίζω διάφορα ερωτήματα της αρμοδιότητας της Π.Β.Α., ή διαπιστώνω και ο ίδιος ύπαρξη προβλημάτων, τα οποία επίσης σας εκθέτω, παρακαλώντας να υπάρξουν απαντήσεις εκ μέρους σας, τις οποίες θα διαβιβάσω περαιτέρω προς τους ενδιαφερόμενους:
1. Πότε θα αρχίσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του επαρχιακού δρόμου της παράκαμψης της «Λαγκάδας», από την τοποθεσία «Καφενεδέλια», μέχρι το γεφύρι, όπου το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Τοπικής Κοινότητας Τρίγωνα-Πλωμαρίου, δεδομένου του ότι έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια, εκ νέου το κομμάτι αυτό και έχει αναδειχθεί εργολάβος.
2. Που βρίσκεται η σύνταξη της μελέτης ανακατασκευής του δρόμου του επαρχιακού δικτύου Παπάδου –Πλωμαρίου, είναι δε πασίγνωστο, ότι αυτό αποτελεί τη δυσκολότερη διαδρομή, με θανατηφόρες παγίδες, στο νησί μας.
3. Πολλά σήματα κάθετης σήμανσης οδικής κυκλοφορίας, σε πάρα πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού μας, είτε έχουν καταρρεύσει, είτε έχουν αλλοιωθεί οι απεικονίσεις τους με ποικίλες αναγραφές επ’ αυτών ή επικολλήσεις αυτοκόλλητων διαφημιστικών, από ασυνείδητους, και είναι ουσιαστικά αχρηστευμένες, και δημιουργείται επικινδυνότητα.
4. Κλαδιά δέντρων αλλά και θάμνων προεκτείνονται στο οδόστρωμα του επαρχιακού οδικού δικτύου και δυσκολεύουν μεγάλως την κυκλοφορία των οχημάτων. 5. Σε άλλα πάλι σημεία, στο ίδιο αυτό επαρχιακό δίκτυο, παρατηρείται αποσάθρωση του ασφαλτοτάπητα, αλλά και ενός τμήματος το Εθνικού δικτύου Μυτιλήνης-Καλλονής, ευθύς μετά την άνοδο του εν λόγω δρόμου, κατά τις αλυκές, προς Αρίσβη και δημιουργείται επικινδυνότητα. Επιβάλλεται επίσης, η ανανέωση διαγραμμίσεων επί του ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος, σε αρκετά σημεία του.
6. Οι πάμπολλοι χείμαρροι του νησιού μας, χρειάζονται διάνοιξη από την άγρια βλάστηση και τις φερτές ύλες. Οι πρόσφατες θεομηνίες των νεροποντών, επιδείνωσαν την κατάσταση. Επιβάλλεται λοιπόν η συνεργασία της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής, για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, στους πλέον επικίνδυνους χειμάρρους, καθώς ο Δήμος είναι υπεύθυνος για το τμήμα των λαγκαδιών που διέρχονται μόνο μέσα από οικισμούς ως γνωστόν.
7. Στις παράλιες περιοχές του κόλπου της Γέρας, Τάρτι, Ευρειακής, Αύλωνας, Μάρμαρο, κ.τ.λ., όπου οι χείμαρροι προσβάλουν κατά τις εκβολές τους κατοικίες, καταστήματα, κ.τ.λ. , δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους ακόμη και ζωής, απαιτείται ένας ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους, επειδή το πρόβλημα είναι διαχρονικό, αφ’ ενός και αφετέρου απαιτείται και η εξεύρεση των σχετικών κονδυλίων για τη υλοποίηση των υποδειχθησομένων από τις σχετικές μελέτες, που πρέπει να συνταχθούν.
8. Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλλονή και στην περιοχή της, επιβάλλουν επίσης μια επιστημονική αντιμετώπιση. Το διαχρονικό τούτο μέγα πρόβλημα, είναι σε όλους μας γνωστό, επιδεινωθέν τα τρία τελευταία χρόνια, η δε πείρα μας είναι οδυνηρότητα.
Όλα τούτα-και όσα άλλα μπορούν να προστεθούν- απαιτούν την συνεργασία των δύο θεσμών μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό- τεχνικό επίπεδο, για την οριστική απάλειψή τους, με την βοήθεια βεβαίως της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του Νησιού μας και της Κυβέρνησης με την σύνταξη των σχετικών μελετών και ένταξή τους, σε σχετικά Ευρωπαϊκά 3 Προγράμματα, ιδίως τώρα που βρίσκεται επί θύραις, η 5η Προγραμματική Περίοδος για τη Χώρα μας, 2014-2020.
Προσθέτω ότι ήδη έχουμε εισέλθει στην τουριστική περίοδο, η δε πρόσφατη ανακήρυξη όλου του Νησιού μας ως προστατευόμενο Γεωπάρκο από την UNESCO, επιβάλλει άμεση δράση σε γενικότερο επίπεδο. Παρακαλώ λοιπόν, τέλος, να πραγματοποιηθεί μια κοινή σύσκεψη, το συντομότερο δυνατόν, μεταξύ μας. Λάβετε την πρωτοβουλία καθορισμού σχετικής ημερομηνίας και ειδοποιήστε με.
Με τιμη

Δημήτρης Φωκίων  Βουνάτσος