Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους Σχολικούς Κήπους: Εκπαίδευση και Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Λέσβο
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, μέσω του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης, κ. Αιμιλιανού Ευαγγελινού, σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Μαρία Τζουρά (ΠΕ70), και τον Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνο Κωστούδη (ΠΕ06), διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ο Σχολικός Κήπος, ένα περιβάλλον μάθησης».
Το σεμινάριο
απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
υλοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024,
από τις 18:00 έως τις 21:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου
Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης.
Στο Πρόγραμμα κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κορφιάτης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Κορφιάτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον κοινωνικό ρόλο των σχολικών κήπων, τονίζοντας ότι η ενασχόληση με αυτούς ενισχύει τη σύνδεση των μαθητών με την κοινότητά τους, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και οικογενειών. Οι σχολικοί κήποι μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα επικοινωνίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής δράσης. Πρότεινε το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ: Σκέφτομαι-συνεργάζομαι-δρω που επιμελήθηκε η Ερευνητική Ομάδα του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.
Παρουσιάστηκαν παραδείγματα σχολικών κήπων από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, και το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Τα παραδείγματα αυτά κατέδειξαν την πρακτική εφαρμογή και τα οφέλη του σχολικού κήπου στη σχολική κοινότητα. Οι σχολικοί κήποι αποτελούν ιδανικό μέσο για τη διαθεματική μάθηση, καθώς συνδυάζουν γνωστικά αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι φυσικές επιστήμες, και η κοινωνική αγωγή. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η πρακτική εφαρμογή ενισχύει το ενδιαφέρον των μαθητών και τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση βάζοντας τη βάση από την προσχολική αγωγή και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και προεκτείνοντας τις δράσεις στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Κατά τη γόνιμη συζήτηση – ανατροφοδότηση που ακολούθησε έγινε φανερό ότι μέσα από την ενασχόληση με τους σχολικούς κήπους, οι μαθητές καλλιεργούν δεξιότητες συνεργασίας, υπευθυνότητας, οργανωτικότητας και υπομονής. Τονίστηκε ότι αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για τη μελλοντική τους επαγγελματική και προσωπική ζωή.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε επόμενα βήματα και τονίστηκε ότι με τη συμμετοχή και την εμπειρία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και δημιουργικό μέλλον για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσίαση των στοχευμένων καλών πρακτικών στις σχολικές μονάδες της Λέσβου. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον κ. Κωνσταντίνο Κορφιάτη, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που ταξίδεψε από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου για να μοιραστεί από κοντά τη βαθιά γνώση και εμπειρία του με την εκπαιδευτική κοινότητα της Λέσβου, ανοίγοντας νέους δίαυλους επικοινωνίας. Τόνισε, ότι η εκπαίδευση ανθίζει σε κάθε «σπόρο» που φυτεύουμε για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον!
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ