Ανησυχία για την Ασφάλεια των Σχολικών Κτιρίων στη Λέσβο: Έκκληση για Άμεσες Παρεμβάσεις και Ελέγχους


Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, όπου σοβάδες από την οροφή κατέρρευσαν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η γιορτή του σχολείου για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου θέλει να εκφράσει την ανησυχία του για παρόμοια περιστατικά.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση των σχολείων, η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην δημιουργία νέων κτιρίων και το πέρασμα των σχολείων και των υποδομών  τους στους επίσης υποχρηματοδοτημενους δήμους, έχουν οδηγήσει τα σχολεία μας στην κατάσταση να αποτελούν καθημερινά απειλή για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.

 Θεωρούμε ότι με δεδομένο ότι πολλά από τα κτίρια όπου στεγάζονται σχολικές μονάδες και στους δύο Δήμους του νησιού μας είναι ιδιαίτερα παλιά και δεν βρίσκονται πάντοτε στην καλύτερη κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να προβούν σε ενδελεχείς ελέγχους ως προς την επικινδυνότητα κτιρίων και αύλειων χώρων των σχολείων της αρμοδιότητάς τους. Παρομοίως, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη αντισεισμικών ελέγχων στα κτίρια που στεγάζουν σχολεία, γνωρίζοντας ότι η περιοχή μας είναι σεισμογενής και ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν μεγάλοι σεισμοί με καταστροφικά αποτελέσματα. Το κατεστραμμένο σχολικό κτίριο της Βρίσας, όπου όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης νέου διδακτηρίου αλλά ούτε καν ακόμα έχει γκρεμιστεί το παλιό κτίριο, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι αυτό αποτελεί αίτημα όχι μόνο του ΣΕΠΕ Λέσβου αλλά και της ομοσπονδίας μας, της ΔΟΕ.

Η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων και σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε να κινηθούν τόσο ο Δήμος Μυτιλήνης όσο και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, στην αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται τα σχολικά κτίρια, απαιτώντας παράλληλα αύξηση του κρατικού προυπολογισμού για τα κτίρια που στεγάζουν τα παιδιά μας.