Πρόγραμμα «UniversALL»: Εξερευνώντας την Αστρονομία από Μακρινές Γωνιές της Ελλάδας

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) προχωράει σε μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της επιστήμης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, με το πρόγραμμα «UniversALL: Αστρονομία για Μαθητές Ακριτικών Περιοχών». Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει την αστρονομία κοντά σε μαθητές και μαθήτριες των γενικών Γυμνασίων και Λυκείων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και ειδικά σχεδιασμένου υλικού, με στόχο να ενισχύσει την επαφή των μαθητών με τον κόσμο της αστροφυσικής. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από ακριτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε επιστημονικές δραστηριότητες είναι περιορισμένη.

Το «UniversALL» φιλοδοξεί να αναδείξει την αστρονομία ως ελκυστικό πεδίο που μπορεί να κινητοποιήσει τους μαθητές να στραφούν προς τις θετικές επιστήμες και να μειώσει τη σχολική διαρροή. Το ΕΑΑ στοχεύει έτσι στη διάχυση της γνώσης και στην προώθηση της αξίας της «Επιστήμης για Όλους».

Νέα Δράση στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου

Μετά την επιτυχία του στα Δωδεκάνησα, το πρόγραμμα «UniversALL» ετοιμάζεται να ταξιδέψει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μαθητές από τη Λέσβο, τη Χίο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Σάμο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε:

  • Διαδικτυακά σεμινάρια από ερευνητές του ΕΑΑ, εστιάζοντας στις έννοιες της αστρονομίας και της αστροφυσικής.
  • Εκπαιδευτικό υλικό που θα διατεθεί σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) των συγκεκριμένων νησιών.

Ετοιμάζουμε τις «αποσκευές» μας με γνώσεις, τηλεσκόπια και πυραύλους και ξεκινάμε ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι προς τα άστρα!

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: a.chiotellis@noa.gr ή στο τηλέφωνο: +30 2103490114.