Εκδρομή και Ξενάγηση στον Πολιχνίτο Λέσβου από το OPEN LESVOS: Εξερεύνηση Αξιόλογων Κτιρίων


Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε για τη νέα δράση του OPEN LESVOS, που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2017 στο νησί της Λέσβου, με στόχο τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού, ντόπιων αλλά και επισκεπτών, με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου, δημόσια και ιδιωτικά, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον.

Αυτή τη φορά, σχεδιάσαμε κάτι διαφορετικό: μια μικρή εκδρομή έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, επισκεπτόμενοι τον Πολιχνίτο. Ένα σημαντικό κεφαλοχώρι του νησιού, όπου υπάρχουν πολλά αξιόλογα κτίρια, με άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία το καθένα του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τον κτιριακό πλούτο της άλλοτε ακμάζουσας κωμόπολης, καθώς θα ξεναγηθούν σε 5 κτίρια (2 δημόσια και 3 ιδιωτικά) μαθαίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, την οικονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της περιοχής.

Η ξενάγησή μας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και συγκεκριμένα το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου 2024. 

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών (ιδιοκτητών,  ξεναγών,  αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών,  κ.ά.) με τους συμμετέχοντες να ξεναγούνται στο εσωτερικό των κτιρίων και να πληροφορούνται για την ιδιαίτερη ιστορία τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ξεναγήσεις είναι απολύτως δωρεάν και με ελεύθερη συμμετοχή για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη. Για τις διαδρομές απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ανοίξουν στο site μας www.openlesvos.gr την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 11 πμ και θα είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορεί κάποιος να συμμετάσχει. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν επιθυμητή ημέρα και ώρα ξενάγησης και δυνατότητα μετακίνησης στον Πολιχνίτο με δικό τους μέσο (εναλλακτικά θα υπάρχει ένα πούλμαν με δωρεάν εισιτήριο για τη κάθε μέρα ξενάγησης). 

Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και τους ανθρώπους που μας έδωσαν συνέντευξη, τις ξεναγούς της ΚΟΙΝΣΕΠ Παρέας στη Λέσβο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο Μπάλος”. Ευχαριστούμε επίσης τις επιχειρήσεις που μας στήριξαν με τις χορηγίες τους, ήτοι:

Τα πρακτορεία Variamis Travel και Sammiotis Tours,  τον Αγροτουριστικό- Αγροβιοτεχνικό Συν/σμό Γυναικών Πολιχνίτου, τα Τυροκομεία Γ.Χρ. Ζούρος και Κουκούλας Δημήτριος, τον αμπελουργό Κουκούλα Δημήτριο, το Σ/Μ Σταυρέλλης Βασίλειος & ΣΙΑ ΟΕ, το εργοστάσιο άλατος Χατζηπαρασκευά Ιωάννης (“Γλάρος”), την εταιρεία αναψυκτικών “Συκάς Γεώργιος & ΣΙΑ”.