Γέφυρες Φιλίας: Δήμαρχοι από την Τουρκία σε Σημαντική Επίσκεψη στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο επισκέφτηκαν χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Μπαλικεσίρ Αχμέτ Ακίν (στο δικό μας σύστημα Περιφερειάρχης), ο Μεχμέτ Ερτάς Δήμαρχος Αδραμυτίου, ο Δήμαρχος Αϊβαλί Μεσούτ Εργκίν, ο Δήμαρχος του Ιβριντί Οντέρ Λαπάντα και ο Δήμαρχος του Σίντιργκι Σερκάν Σακ, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ελληνοτουρκική φιλία που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Μυτιλήνη.  

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην Καλλονή, έγινε καταρχήν η γνωριμία του Δημάρχου με τον κ. Αχμέτ Ακίν που εκτός από Δήμαρχος Μπαλικεσίρ, υπήρξε παλαιός Αντιπρόεδρος του CHP και σημαντική πολιτική προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικής, τουριστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας με το Δήμο και οι δυνατότητες ανάπτυξης τους.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, μιλώντας στην αντιπροσωπεία των Δημάρχων από τη γείτονα χώρα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μέχρι τώρα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί -ειδικά με τον Δήμο Αδραμυτίου με τον οποίο πρόκειται το επόμενο χρονικό διάστημα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αδελφοποίησης που είχε θεμελιωθεί από την προηγούμενη θητεία της Δημοτικής Αρχής αλλά ανεστάλη λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία και η προβληματική πολιτική σχέση των δύο χωρών τα προηγούμενα χρόνια- και στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αναφέρθηκε ακόμη στην πύλη εισόδου της Πέτρας που αποτελεί μία ακόμη «γέφυρα» μεταξύ των δύο πλευρών και στο μέλλον μπορεί να συμβάλλει ακόμη πιο δυναμικά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των απέναντι Δήμων με το νησί και φυσικά στην αύξηση των επισκέψεων από και προς τη Λέσβο. 

Εξάλλου η Περιφέρεια του Μπαλικεσίρ και ειδικά οι περιοχές του Αδραμυτίου και Αϊβαλιού που είναι οι όμοροι Δήμοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου γιατί εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό της Περιφέρειας Μπαλικεσίρ (1.300.000) τους καλοκαιρινούς μήνες, διαμένουν πάνω από 4 εκ, Τούρκοι πολίτες που διατηρούν θερινές οικίες στην περιοχή και αποτελούν πληθυσμό στόχο για την τουριστική μας προβολή. 

Από την τουρκική  πλευρά υπήρξε πολύ θερμή αναφορά στον αντίκτυπο που είχε η παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου σε πρόσφατη εκδήλωση πριν από λίγο καιρό στο Αδραμύτι για την Ειρήνη, στην οποία ο κ. Βέρρος ήταν επίσημος προσκεκλημένος και δεσμεύτηκαν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία σε τουρκικό έδαφος.