Δέσμευση ΥπΑΑΤ για Ομαλή Καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους Αγρότες


Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα. Ο κ. Τσιάρας απάντησε σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Αραμπατζή, διαβεβαιώνοντας ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα προχωρήσει κανονικά για τους αγρότες που έχουν υποβάλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ, παρά τα ζητήματα σταθερότητας στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια για να επιλυθούν και οι εκκρεμότητες σε οφειλές από οικολογικά προγράμματα έως το τέλος του 2024, ενώ στόχος του υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιοποίησης και η αποτελεσματικότερη στελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών, θα γίνουν αποδεκτές και θα καταβληθούν, διασφαλίζοντας τη συνέπεια και τη δικαιοσύνη στις καταβολές.

Αναλύοντας τα 87,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στον Πρώτο Πυλώνα του προγράμματος ενίσχυσης για το 2023, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε καθυστερήσεις λόγω:

  • Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος (19,25 εκατ. €), όπου δεν δηλώθηκαν όλες οι επιλέξιμες εκτάσεις,
  • Συνδεδεμένων καθεστώτων (11,04 εκατ. €), όπου δεν υπήρξε ενδιαφέρον ή οι αιτήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια,
  • Βασικής ενίσχυσης βιωσιμότητας (43,02 εκατ. €), και
  • Μη ενεργοποίησης δικαιωμάτων ή επιβολής κυρώσεων (14,13 εκατ. €).

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να ανησυχούν για την καταβολή των ποσών, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται προς μια ομαλή και πλήρη εξυπηρέτηση των αναγκών των παραγωγών.