Ενίσχυση των Δεσμών Ελλάδας-Τουρκίας στο Βόρειο Αιγαίο: Επιτυχημένο Διήμερο Πολιτιστικών και Επιχειρηματικών Εκδηλώσεων

Κατόπιν απόφασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Βoρείου Αιγαίου  Κωνσταντίνου Μουτζούρη , η Περιφέρεια οργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην  ανάπτυξη των Πολιτιστικών, Εμπορικών και Τουριστικών Δεσμών μεταξύ του Βορείου Αιγαίου και της Τουρκίας την Παρασκευή και το Σάββατο 18 και 19 Οκτωβρίου .

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους  ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας και από τους μεγαλύτερους  πλοιοκτήτες στον κόσμο, Γιώργος Προκοπίου, ο Λέσβιος  Πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων Θεόδωρος Τρύφων,  ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος,    ο  εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου   Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης  κ. Ιάκωβος Καραμούζης , ο  Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο κ.  Kircallali Salim,  ο Πρόεδρος  του Ελληνοτουρκικού Επιμελητήριου Παναγιώτης Κουτσίκος , ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού Ali Uçar στελέχη της Περιφερειακής Αρχής,  αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων , επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την  Τουρκία και πλήθος κόσμου.


Τις εκδηλώσεις παρουσίασαν η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη ,ο  δημοσιογράφος και Διευθυντής του Mega,  Σταμάτης Μαλέλης,  και ο δημοσιογράφος Χρήστος  Νέζος .

Την Παρασκευή στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης τίμησε τον πρώην Πρόεδρο του Τούρκο Ελληνικού Επιμελητήριου  επιχειρηματία Ραχμί Κότς  για την συμβολή του  στην ενίσχυση των πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δεσμών μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Τουρκίας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει αναπτύξει ο Ραχμί Κότς και η οικογένεια του στην Λέσβο όπου πέραν της μαρίνας Μυτιλήνης της  οποίας είναι ιδιοκτήτης,   διατηρεί κατοικία στο Πέραμα, ενώ όπως τόνισε  έχει να επιδείξει μεγάλο έργο στην ανακατασκευή και συντήρηση ορθόδοξων εκκλησιών διατηρώντας εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια  στον κ. Κότς,  χαρακτηρίζοντας τον ως τον μεγαλύτερο Τούρκο  Φιλέλληνα, τονίζοντας την στενή υποστηρικτική σχέση που διατηρεί με την Ρωμαίικη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημειώνοντας πως όλες οι εκδηλώσεις έχουν την έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την μεγάλη αύξηση των Τούρκων επισκεπτών φέτος σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση της Περιφέρειας για την ισχύ της Βίζας στους Τούρκους επισκέπτες.

Συγκινημένος από την θερμή υποδοχή που του επιφυλάχτηκε από την Περιφέρεια ο Ραχμί Κότς , ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση αυτή και την τιμή που του έγινε από την Περιφέρεια, χαρακτήρισε τη βράβευση προς το πρόσωπο του ως την πλέον σημαντική  από τις δεκάδες που έχει δεχτεί, καθώς όπως σημείωσε προέρχεται από την Ελλάδα με τον ίδιο να σημειώνει πως έχει εργαστεί επί πολλές δεκαετίες για να ενισχύσει τις καλές σχέσεις των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο εφοπλιστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας  κ. Προκοπίου αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση που του απεύθυνε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις, σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν οι δεσμοί με την Τουρκία, να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε όλους τους τομείς και να υπάρξει συνεργασία η οποία θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των δυο περιοχών.

Στη συνέχεια ,ο κ. Τρύφων τόνισε την μεγάλη συμβολή του κ. Κότς στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η οικονομική διπλωματία είναι μονόδρομος και συνεχάρη την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία.

Αμέσως μετά την εκδήλωση, η Περιφέρεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στους προσκεκλημένους της.Το Σάββατο το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρουσία εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματιών.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση αφίξεων από Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τις 500 χιλιάδες σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και να αποφέρουν έσοδα  στις επιχειρήσεις αλλά και στο κράτος που μπορεί με πρόχειρους υπολογισμούς να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.Για το σκοπό αυτό σημείωσε ο Περιφερειάρχης ότι η Περιφερειακή Αρχή θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική προβολή στα απέναντι παράλια και στις μεγάλες πόλεις, ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους Τούρκους επισκέπτες.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και ο  Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Στρατής Μπαλάσκας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος ICC,  τ. Υπουργός Οικονομικών, ο Δημήτρης Δημητρίου, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, ο Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος ΣΒΑΠ, ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Δρ, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και η Ναζλί Ούστα – Λαζαρή, Ιδιοκτήτρια Τουριστικού Γραφείου, Υποψήφια Διδάκτωρ, o CEO της AVIS Ανδρέας Ταπραντζής, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής Ελευθερία Μωραϊτάκη – Πικρού και ο ο Γιάννης  Καλογιάννης από το "Ούζο Πλωμάρι " ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και προτάσεις από επιχειρηματίες και φορείς, στην κατεύθυνση της συνεργασίας και ανάπτυξης των επιχειρηματικών και τουριστικών δεσμών των δυο χωρών.Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Μουσείο Βρανά στον Παπάδο Γέρας το οποίο αποδείχτηκε μικρό για να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες θεατές που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν μια  αφιερωματική συναυλία με την διεθνούς φήμης υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση και τη βραβευμένη μουσικό και συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Στην εκδήλωση που έγινε με την τιμητική παρουσία του  Ραχμί Κότς, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής "Εταιρείας Αρχιπέλαγος " Νίκος Σηφουνάκης  στο καλωσόρισμα του  ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για την βραδιά αυτή που χάρισε στο κοινό της Λέσβου σε έναν μοναδικό εμβληματικό χώρο.Τον ενθουσιασμό τους για την εκδήλωση, τον χώρο και την απήχηση που είχαν στο κοινό της Λέσβου εξέφρασαν οι δυο καλλιτέχνιδες, οι οποίοι σημείωσαν πως η μουσική ενώνει, ενώ ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση να συμμετέχουν σε μια τόσο σημαντική βραδιά για τον πολιτισμό.Ο Περιφερειάρχης μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ήταν ένα διήμερο επιχειρηματικής και πολιτιστικής μυσταγωγίας, με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες ανεβάζουν το επίπεδο των νησιών μας σε όλους τους τομείς και με προσκεκλημένους σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Είναι το επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή, μια προσπάθεια εξωστρέφειας και αλλαγής σελίδας των νησιών μας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί αυτές τις ημέρες αλλά και τις επόμενες, η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο έχει μπει στα «σπίτια» , συζητιέται και εικόνες από τις ομορφιές της κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, της Τουρκίας και όχι μόνο.  Αυτή την Λέσβο και αυτό το Βόρειο Αιγαίο θέλουμε. Της ευημερίας και της ανάπτυξης και βλέπουμε μόνο μπροστά πλέον.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Κότς για την αποδοχή της πρόσκλησης μας να τον τιμήσουμε, τον φίλο μου Υφυπουργό κ. Γκίκα, τον συμφοιτητή μου και φίλο Γιώργο Προκοπίου, τον συντοπίτη μας Θοδωρή Τρύφωνα, τον Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη  και όλους τους Έλληνες και  Τούρκους αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους φορέων  και επιχειρηματίες που έδωσαν το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις. 

 Άφησα τελευταίο  και με αφορμή το τέλος των φετινών εκδηλώσεων εξωστρέφειας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον άνθρωπο που εργάζεται καθημερινά νυχθημερόν για να διοργανώσει και να φέρει εις πέρας όλες αυτές τις εκδηλώσεις.  Και τα Φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο που είχαν φέτος τεράστια απήχηση  αλλά και αυτές οι εκδηλώσεις  έχουν την σφραγίδα της συζύγου μου Δήμητρας, την οποία ευχαριστώ για την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη στην προσπάθεια για εξωστρέφεια που κάνει  η  Περιφερειακή  Αρχή».