Συγχωνεύσεις και Περικοπές: Η Δημόσια Εκπαίδευση στο στόχαστρο

Το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στην μέχρι σήμερα πολιτική του, προχωράει και σε νέες συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων. Πρόκειται για το τρίτο κύμα κατά σειρά για αυτή τη σχολική χρονιά, αφήνοντας χρόνο ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο μόνο για να προλάβει να κάνει συγχωνεύσεις και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή τη φορά θύματα των περικοπών είναι τα νηπιαγωγεία Ερεσού, στο οποίο κλείνει το ολοήμερό του, και Σκοπέλου όπου συγχωνεύονται δύο τμήματα.

Το καμπανάκι του κινδύνου είχε ήδη χτυπήσει από όταν είδαμε ότι προκειμένου να καλυφθούν τα 4 κενά νηπιαγωγών στο νησί μας, το Υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη μόνο δύο αναπληρωτών στην Β΄ φάση που «έτρεξε» τις προηγούμενες ημέρες. Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται με τον πιο δυσάρεστο τρόπο: το Υπουργείο έχει σκοπό να μην καλύπτει όλα τα κενά που θα δημιουργούνται μέσα στη χρονιά από μακροχρόνιες άδειες, κυρίως εγκυμοσύνες, αλλά σκοπεύει να «κανιβαλίσει» τα σχολεία όταν προκύπτουν ανάγκες, καταργώντας τμήματα ώστε να μετακινήσει συναδέλφους/ισσες από το ένα σχολείο στο άλλο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ειδική Αγωγή όπου καλύφθηκε μόνο περίπου το ένα έκτο των κενών που υπήρχε σε παράλληλες στηρίξεις.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση είναι πλέον φανερό ότι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτα όρθιο στην Δημόσια Εκπαίδευση, στον βωμό των περικοπών τις οποίες βαφτίζουν «εξοικονόμηση «πόρων». Παρά το γεγονός ότι επαίρονται ότι πέτυχαν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 7,5 δις, είναι φανερό  ότι δεν έχουν σκοπό να κατευθύνουν ούτε σεντ από τα χρήματα αυτά στην Εκπαίδευση.

Οι αιρετοί, οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών, η ΑΔΕΔΥ, οι Σύλλογοι Γονέων αλλά και η υπόλοιπη τοπική κοινωνία θα πρέπει να σταθούν ανάχωμα στα σχέδια του Υπουργείου που βλέπει αριθμούς εκεί που εμείς βλέπουμε μαθητές και μαθήτριες, Ως αιρετός θα συνεχίζω να στέκομαι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για δωρεάν, ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση και ενάντια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.