Εξελίξεις για τις πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ

Μπαράζ προβλημάτων έχει σκεπάσει τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και σήμερα, τελευταία μέρα κατά την οποία μπορούν πληρώνονται ενισχύεις της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς η χώρα να επιβαρύνεται με σοβαρές ποινές, αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές του Οκτωβρίου 2024. Μέχρι απόψε το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να ξεκινήσουν οι πιστώσεις για την εκκαθάριση του έτους ενίσχυσης 2023, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, να εμφανίζεται χθες ψύχραιμος ότι όλα θα γίνουν κανονικά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως έχει αποκατασταθεί το σφάλμα, που είχε γίνει από τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε και χιλιάδες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι πρόκειται για λάθος υπολογισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο και ειδικότερα ενημέρωσε ότι το σφάλμα στις πληρωμές προέκυψε από την λανθασμένη χρήση της γραμμής δικαιωμάτων του 2021, αντί της ορθής του έτους 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν λανθασμένα στοιχεία σε 197.034 δικαιούχους με το ποσό να φτάνει σε 52.382.946,81 ευρώ. Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών πάντως οφείλουν ποσά από 1 ευρώ έως 500 ευρώ και συγκεκριμένα: Από 1-250 ευρώ οφείλουν 139.589 αγρότες, δηλαδή το 70,85% των οφειλετών και από 251-500 ευρώ οφείλουν 29.906 αγρότες, δηλαδή το 15,18% των οφειλετών.

Ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχει ήδη η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν καταβληθεί αυτά τα λεφτά αχρεωστήτως» και εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα εγγράψουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του οργανισμού» και υπογράμμισε κατηγορηματικά «το σημαντικό είναι πως δεν τίθενται σε κανέναν κίνδυνο οι ενισχύσεις». Στόχος του Οργανισμού παραμένει η χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024 να πραγματοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος, περί τα τέλη Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αγροτύπο, αν η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής του 2024 γίνει μετά τις 29 Οκτωβρίου τότε θα έχουμε παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ αν γίνει πριν δεν θα υπάρξει παρακράτηση. Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν, έως 29 Οκτωβρίου του 2024, χρήματα για τις λάθος πληρωμές που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό προσδιορίστηκε στα 50.755.440 ευρώ. Οπότε μετά τις 29 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει παρακράτηση των ενισχύσεων.