Ο Δήμος Χίου Κερδίζει τη Μάχη: Σταματά τους Σχεδιασμούς για Υπερδομή Μεταναστών


Μετά από μακρά δικαστική μάχη και χρόνια αντίστασης της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Χίου πέτυχε μια σημαντική νίκη ενάντια στο ελληνικό δημόσιο, ακυρώνοντας οριστικά τα σχέδια για την εγκατάσταση υπερδομής μεταναστών στην περιοχή Θόλος. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αγωγής κυριότητας που υπέβαλε ο Δήμος, επιβεβαιώνοντας ότι η ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης ανήκει στον ίδιο, κάτι που καθιστά άκυρα τα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης για τη δημιουργία νέας δομής στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Χίο, καθώς η τοπική κοινωνία είχε εδώ και τέσσερα χρόνια ξεκαθαρίσει τη θέση της, αρνούμενη οποιαδήποτε εγκατάσταση υπερδομής στο νησί. Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν συμφωνήσει σε μια περιορισμένη μόνο δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, χωρίς δυνατότητα μακροχρόνιας διαμονής. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνέχιζε τις προσπάθειες για την κατασκευή μεγαλύτερης δομής, παραβλέποντας τις τοπικές αντιδράσεις.

Η υπόθεση αυτή εκτυλίχθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για το μεταναστευτικό στη Χίο, καθώς οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και οι δικαστικές ενέργειες κορυφώθηκαν μετά τις προηγούμενες προσπάθειες εγκατάστασης τέτοιων δομών στο νησί. Σημαντική ήταν η συμβολή της δικηγόρου Αναστασίας Καρατζά και του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, με την πρόεδρό του Ανθίππη Ζαννάρα να παίζει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση.