Καταγγελία Γονέων και Κηδεμόνων Μανταμάδου για Διώξεις Μαθητών: "Δεν θα Επιτρέψουμε την Τρομοκράτηση των Παιδιών μας"


Οι γονείς και οι κηδεµόνες του Γυµνασίου και του Λυκείου Μανταµάδου παρακολουθούµε αποσβολωµένοι αλλά µε αγανάκτηση και οργή, την επιχείρηση αυταρχισµού που έχει εξαπολύσει η Πολιτεία εναντίον των παιδιών µας. Μια επιχείρηση καταστολής, που ξεκίνησε από την αυτονόητη και δίκαιη κινητοποίηση των µαθητών τον περασµένο Γενάρη, όταν στάθηκαν όρθιοι για να υπερασπιστούν το δικαίωµα στη δηµόσια και δωρεάν τριτοβάθµια εκπαίδευση. 

Εδώ και ηµέρες, ανήλικα παιδιά καλούνται -τηλεφωνικά- από την αστυνοµία για ανωµοτί καταθέσεις, δηλαδή ως κατηγορούµενοι, χωρίς καµία εξήγηση για το λόγο της κλήσης, για κινητοποιήσεις που έγιναν πριν από εννέα µήνες! Το γεγονός αυτό δεν µπορεί παρά να ερµηνευτεί ως µια προκλητική πράξη εκφοβισµού και προσπάθεια φίµωσης όχι µόνο της µαθητικής κοινότητας, αλλά και των γονιών που στάθηκαν στο πλευρό τους. 

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεµόνων του Γυµνασίου και του Λυκείου Μανταµάδου καταγγέλλουν απερίφραστα αυτή την εκστρατεία καταστολής, που έχει στόχο όχι µόνο να τροµοκρατήσει, αλλά να εξουδετερώσει κάθε φωνή που τολµά να υπερασπιστεί τη δηµόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Οι ενέργειες αυτές είναι καθαρές ενδείξεις αυταρχισµού και κρατικού εκφοβισµού, και αποσκοπούν στη φίµωση κάθε µορφής αντίδρασης ή διεκδίκησης. 

Απαιτούµε άµεση παύση αυτών των παράλογων διώξεων και δεν θα επιτρέψουµε να στοχοποιούνται τα παιδιά µας, που το µόνο τους «έγκληµα» ήταν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο µέλλον. Πάγια θέση µας είναι ζητήµατα που αφορούν την εκπαίδευση θα πρέπει να λύνονται µε τους φορείς που την απαρτίζουν. 

Ακόµη τραγικότερο είναι πως οι ίδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές που επιδεικνύουν τόσο ζήλο για να διώξουν τους αθητές µας, σιώπησαν όταν έλειπε διδακτικό προσωπικό για µήνες και χάνονταν διδακτικές ώρες. Σιώπησαν όταν περιπολικά εισβάλλουν σε σχολεία χωρίς καµία έγκριση, πέρα από κάθε προβλεπόµενη διαδικασία, «ανακρίνοντας» αυθαίρετα και ζητώντας από ανήλικους µαθητές πληροφορίες και εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις τους. 

Δεν θα αφήσουµε αυτή την εκστρατεία καταστολής να περάσει απαρατήρητη. Οι µαθητές µας και οι οικογένειές τους δεν είναι εγκληµατίες. Η διεκδίκηση του δικαιώµατος στη δηµόσια και δωρεάν παιδεία για όλους είναι αναφαίρετο δικαίωµα και δεν θα επιτρέψουµε να αντιµετωπίζεται ως παραβίαση του ποινικού κώδικα. 

Ζητάµε:

  • Άμεση παύση των διώξεων!
  • Παρέμβαση των βουλευτών µε αναφορά και ερώτηση στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης για την επιχείρηση τρομοκράτησης ανηλίκων µαθητών
  • Καλούμε την ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Γονέων, τις ενώσεις Γονέων, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήµο Δυτικής Λέσβου, τα 15µελή και το σύνολο των µαθητών αλλά και όλους τους φορείς να µη δείξουν καµιά ανοχή και να σταθούν στο πλευρό µας, απέναντι σε κάθε επιχείρηση τροµοκράτησης της µαθητικής κοινότητας. 

Οι µαθητές µας δεν είναι µόνοι. Θα παραµένουµε στο πλευρό τους, γιατί ο αγώνας για δηµόσια και δωρεάν παιδεία δεν είναι µόνο δικός τους – είναι αγώνας όλων µας.