Τα Γεωπάρκα γέφυρα συνεργασίας με τα απέναντι παράλια

Συνάντηση γνωριμίας του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Μπαλικεσίρ και 4 δήμαρχων με στελέχη του Γεωπάρκου Λέσβου.Στόχος η στενότερη συνεργασία στον τομέα των Γεωπάρκων και της τοπικής ανάπτυξης

Ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Μπαλικεσίρ της Τουρκίας Ahmet Akin συνοδευόμενος από 4 Δημάρχους, τον Δήμαρχο Αιβαλί κ. Μεσούτ Εργκίν, τον Δήμαρχο Αδραμυτίου κ. Μεχμέτ Ερτάς,, τον Δήμαρχο Ivrindi κ. Οντέρ Λαπάντα και τον Δήμαρχο Sindirgi κ. Σερκάν Σακ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου η Γενική Διευθύντρια και Διευθυντές με αρμοδιότητα τα θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται στη Λέσβο με αφορμή την εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ελληνοτουρκική φιλία συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο, τον δρ. Ηλία Βαλιάκο Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών και Έργων και την κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν η υποψηφιότητα της περιοχής του Δήμου Μπαλικεσίρ για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και η συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών σε θέματα ανάδειξης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και προβολής των γεωλογικών μνημείων των δύο περιοχών για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής ανάπτυξης. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκε η συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου για την καλύτερη προετοιμασία της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου της περιοχής του Δήμου Μπαλικεσίρ και συζητήθηκαν διαδικασίες και ενέργειες για την  ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο γεωπάρκων, η ανταλλαγής τεχνογνωσίας και η διοργάνωση κοινών δράσεων και στις δύο πλευρές. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Ida-Madra από την περιοχή του Μπαλικεσίρ, που καλύπτει γεωγραφικά τα απέναντι τουρκικά παράλια, προκειμένου να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.  Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις μεταξύ των δύο περιοχών σχετικά με τη δημιουργία του Γεωπάρκου Ida-Madra να συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις και συναντήσεις με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε αυτό τον τομέα. 

Ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Μπαλικεσίρ, ο οποίος επέλεξε τη Λέσβο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψή ως Δήμαρχος, οι 4 δήμαρχοι από την Τουρκία και τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου ενώ ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο από την περιοχή του Γεωπάρκου Ida-Madra, όπου παρουσιάστηκε η πλούσια γεωλογική κληρονομιά του και στοιχεία που παρουσιάζουν ομοιότητες με τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου.

Ο Δήμαρχος και τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την φιλική ατμόσφαιρα και τα αποτελέσματα της συνάντηση και τόνισαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της συνεργασίας.