Αυξημένη Ανησυχία για την Κτηνοτροφία στη Λέσβο: Κίνδυνοι από Πανώλη και Ευλογιά Ζώων


Η κτηνοτροφία στη Λέσβο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την εξάπλωση δύο επικίνδυνων ζωονόσων: της πανώλης και της ευλογιάς. Αυτές οι ασθένειες απειλούν την υγεία των κοπαδιών και, κατά συνέπεια, την οικονομία των κτηνοτρόφων και τη διατροφική ασφάλεια της περιοχής.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και η ευλογιά των προβάτων είναι ασθένειες που μεταδίδονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στα κοπάδια. Οι κτηνοτρόφοι παρατηρούν αύξηση κρουσμάτων σε κοντινές περιοχές και εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Η εξάπλωση αυτών των νοσημάτων θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες που βασίζονται στην κτηνοτροφία για το εισόδημά τους.

Αίτημα για Προληπτικά Μέτρα

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση των ασθενειών. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Εμβολιασμός Ζώων : Επείγουσες εμβολιαστικές εκστρατείες για τα ζώα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.
  • Ενημέρωση και Εκπαίδευση : Προγράμματα εκπαίδευσης για τους κτηνοτρόφους σχετικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των ασθενειών.
  • Επιτήρηση και Έλεγχοι : Αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα και στα κτηνοτροφικά εκτροφεία για την πρώιμη ανίχνευση κρουσμάτων.

Η κατάσταση στη Λέσβο απαιτεί επαγρύπνηση και άμεση δράση. Οι κτηνοτρόφοι, οι τοπικές αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν ότι οι κίνδυνοι από την πανώλη και την ευλογιά θα περιοριστούν. Η υγεία των ζώων και η ευημερία των κτηνοτρόφων εξαρτώνται από τις ενέργειες που θα γίνουν σήμερα.