Ανακοίνωση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης: Κάλεσμα για Προστασία και Δικαιοσύνη


Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης εκφράζει την έντονη οργή και τον αποτροπιασμό του για την υπόθεση βιασμού της 13χρονης σε χωριό της Λέσβου.

Με αφορμή το σοκαριστικό αυτό περιστατικό, αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η δραματική έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας από την πλευρά του κράτους, που αφήνει τα θύματα ανυπεράσπιστα. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα της βίας σε μια κοινωνία που διακατέχεται από σάπιες αξίες, οι οποίες πλήττουν την προσωπική, οικογενειακή και εργασιακή ζωή, και βαθαίνουν τη γυναικεία ανισοτιμία.

Ο Σύλλογος δεν ανέχεται τέτοια φαινόμενα και απαιτεί την άμεση και ολόπλευρη κοινωνική προστασία του θύματος, καθώς και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Διεκδικούμε:

- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία δωρεάν κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες πρόληψης της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών. Απαιτούμε την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

- Μέτρα στήριξης για τις άνεργες γυναίκες, όπως επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και μόνιμη, σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα από κρατικούς επιστημονικούς φορείς, για την ευαισθητοποίηση γύρω από τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στις ρίζες του προβλήματος και στο απάνθρωπο σύστημα που τις συντηρεί. Χτίζουμε μια ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας, μέσω του αγώνα, της συλλογικής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης!