Κομήτης A3: Εντυπωσιακός διάπλους από τη Λέσβο

Ο κομήτης A3, που ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023, έδωσε ένα μοναδικό θέαμα στους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, καθώς πέρασε κοντά από τη Γη για πρώτη φορά εδώ και 80.000 χρόνια. Το εντυπωσιακό αυτό κοσμικό σώμα, προερχόμενο από το Νέφος του Όορτ, έκανε το πλησιέστερο πέρασμά του στις 12 Οκτωβρίου 2024, και ήταν ορατός από πολλές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου.

Η Λέσβος, με την καθαρή της ατμόσφαιρα και τον ιδανικό γεωγραφικό προσανατολισμό, προσέφερε στους κατοίκους της και στους επισκέπτες ένα ιδιαίτερα προνομιακό σημείο παρατήρησης του κομήτη. Κατά τις ημέρες του περάσματός του, ο κομήτης ήταν ορατός τόσο πριν την ανατολή του Ήλιου, κοιτώντας προς τα ανατολικά, όσο και μετά το ηλιοβασίλεμα, προς τα δυτικά.

Αυτή η κοσμική συνάντηση αποτέλεσε σπάνιο γεγονός για το νησί, δεδομένου ότι ο κομήτης A3 επισκέπτεται την περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 80.000 χρόνια, με την προηγούμενη εμφάνισή του να χρονολογείται στην εποχή των Νεάντερταλ. Οι παρατηρητές στη Λέσβο είχαν έτσι την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ουράνιο θέαμα που θα αργήσει να επαναληφθεί.