Νέος Νόμος: Ρύθμιση Οφειλών προς τον Δήμο Μυτιλήνης σε έως 60 Δόσεις - Ευνοϊκές Προϋποθέσεις για Ευάλωτους Οφειλέτες

Τη δυνατότητα ρύθμισης κάθε είδους οφειλών τους προς τον Δήμο Μυτιλήνης και τα νομικά του πρόσωπα σε έως και 60 δόσεις δίνει ο νέος Νόμος 5143/2024 σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024 και μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου ή του νομικού προσώπου το αργότερο έως και τις 31 Ιανουαρίου 2025. 

Επίσης, στη ρύθμιση μπορεί να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

  • τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,

  • έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών και

  • δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε συνυποβληθεί αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, ύψους κατ’ ελάχιστο 50 ευρώ, πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων και χαμηλότερη από το κατώτατο όριο και σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις από τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. 

Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού, είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα έγκρισης και ενημέρωσης του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση, διαφορετικά αυτή καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται επιπλέον ειδοποίηση του οφειλέτη.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση πέντε τοις εκατό (5%) επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί. Σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί. 

Επίσης, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, εφόσον ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών.

Για τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί ευάλωτου οφειλέτη, και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου τα χρέη καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, και ειδικότερα 95% εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, 85% εάν εξοφληθεί σε 2 έως 6 δόσεις, 80% εάν εξοφληθεί σε 7 έως 12 δόσεις και 75% εάν εξοφληθεί σε 13 έως 60 δόσεις. 

Για τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις και για περισσότερες πληροφορίες για οφειλές προς τον Δήμο Μυτιλήνης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας (Τηλ: 2251350592 και 2251350593) από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 12:00 ή την αντίστοιχη υπηρεσία του νομικού προσώπου του Δήμου Μυτιλήνης.

Αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο dimos@mytilene.gr ή με φυσική μορφή στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Μυτιλήνης στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17.

Θυμίζουμε, πως όσον αφορά τις οφειλές προς τον Δήμο Μυτιλήνης κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται διαδικτυακά έπειτα από εγγραφή στην πλατφόρμα https://mytilene.qprimeerp.gr/ (ο σύνδεσμος είναι προσβάσιμος και από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου).