Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτικοί στις 22 και 23 Οκτωβρίου

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατικής Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με την ΠΝΟ να ανακοινώνει 48ωρη προειδοποιητική απεργία στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία, τα κρουαζιερόπλοια και τα διεθνή δρομολόγια για τις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η διαπραγμάτευση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2025. Η ΠΝΟ ζητά αύξηση μισθών κατά 12%, αναφέροντας την υψηλή κερδοφορία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ έθεσε επίσης ζητήματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των ναυτικών. Αντίθετα, ο ΣΕΕΝ πρότεινε αύξηση 3%, υποστηρίζοντας πως αυτός ο αριθμός είναι ίσος με τον τρέχοντα πληθωρισμό, αρνούμενος περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες, αποφάσισε την 48ωρη απεργία, καταγγέλλοντας την άρνηση του ΣΕΕΝ να συζητήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Η ΠΝΟ τονίζει ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λαμβάνουν 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κράτος για τις άγονες γραμμές, ενώ επισημαίνει πως σχεδιάζεται πρόσθετη κρατική οικονομική ενίσχυση για την πράσινη μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου.

Επιπλέον, η ΠΝΟ κατηγορεί ότι σε πολλά πλοία παραβιάζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών, παρά την ισχύουσα νομοθεσία.