Ενδυναμώνοντας τη Διαφορετικότητα: Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης σε Σεμινάριο στο Στρασβούργο


Στρασβούργο, 7-12/10/2024 – Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο «Embracing Diversity, Preventing Bullying and Violence», που διοργανώθηκε από την Europass Teacher Academy, στο οποίο συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι κυρίες Χριστίνα Πανταζή και Χριστίνα Σαββίδου.

Το σεμινάριο, που διεξήχθη στο Στρασβούργο, εστίασε σε στρατηγικές για την προώθηση της διαφορετικότητας και την αποτελεσματική πρόληψη της βίας στο σχολικό περιβάλλον. Οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε θέματα διαχείρισης τάξης, καθώς και σε καινοτόμες στρατηγικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την ενίσχυση της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν καλές πρακτικές με συναδέλφους από χώρες όπως η Κύπρος και η Λιθουανία, και να επισκεφτούν τους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο ενισχύει τη δέσμευση του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς τους. Οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν γεμάτοι νέες γνώσεις και εργαλεία, τα οποία θα εφαρμοστούν στην τάξη για να ενισχύσουν τη συμπερίληψη και την αλληλοκατανόηση.

Η διεύθυνση του σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων θεωρούν υψηλής σημασίας την ενσωμάτωση των εμπειριών αυτών στο πρόγραμμα σπουδών, προάγοντας μια κουλτούρα σεβασμού και αποδοχής στο σχολείο μας.

Στον άμεσο σχεδιασμό του σχολείου περιλαμβάνονται νέες κινητικότητες παρακολούθησης εργασίας και κύκλοι σεμιναρίων, με σκοπό την εμπλουτισμένη και βελτιωμένη εκπαίδευση που προσφέρεται από το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.