Συμμετοχή Γ. Αλεξίου στο 1ο Συνέδριο Πράσινης Καινοτομίας: Έμφαση στη Διαχείριση Αποβλήτων

Ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, Γιώργος Αλεξίου, συμμετείχε στο «1ο Διεθνές Συνέδριο "Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 

Το συνέδριο οργανώθηκε από την έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και εστίασε στις διάφορες πτυχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 Παρευρέθηκαν  μεταξύ άλλων  ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Πρόεδρος του δικτύου ΦοΔΣΑ Παναγιώτης Σημανδηράκης και εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που  φιλοξένησε παρουσιάσεις διεθνούς περιβαλλοντικής έρευνας και αιχμής και καινοτόμων λύσεων, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, όπως η ανάγκη αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης, η αναβάθμιση των ΦοΔΣΑ και η μείωση της ταφής απορριμμάτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων . 

Ανακοινώθηκε η κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική πλέον ανάγκη για αναβάθμιση των 14 περιφερειακών ΦoΔΣΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν 1 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 700.000  ευρώ προορίζονται για την κατασκευή μονάδων Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) (οργανικά – κλαδέματα) – κομποστοποίηση, με οικονομικό όφελος για τους Δήμους.

Ειδική αναφορά έγινε στον διαχωρισμό διακριτών ρευμάτων απορριμμάτων στο σημείο παραγωγής τους στην πηγή (Δ.Σ.Π.), με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους, καθώς και στη δημιουργία ρευμάτων, για τη μείωση των απορριμμάτων που στέλνονται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής. Για τον ΦΟΣΔΑ Βορείου Αιγαίου, μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, στο πλαίσιο του ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχείρησης, για την εύρυθμη λειτουργία της.

Τέλος, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση νέας ημερίδας ενημέρωσης από το Δίκτυο ΦοΔΣΑ, σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος "Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027", με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των ΦοΔΣΑ για τις απαιτήσεις του προγράμματος.