Εκδήλωση για την “Καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Λέσβου”
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 17, σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Λέσβου».
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου και το δεύτερο μέρος την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο Πολύκεντρο του Πολιχνίτου.
Η εκδήλωση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό εργαστήριο με αντικείμενο «Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για έργα απανθρακοποίησης νησιών με εστίαση σε πολυμετοχικά και συλλογικά σχήματα» το οποίο εντάσσεται σε σειρά δράσεων που διοργανώνει το ΔΑΦΝΗ στο νησί μας στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Καθαρής και Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης Λέσβου».
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της εβδομάδας γίνεται μέσω συμπλήρωσης σχετικής φόρμας συμμετοχής, ενώ εγγραφές στις εκδηλώσεις του διημέρου είναι δυνατό να γίνονται και στο χώρο των εκδηλώσεων πριν της έναρξη αυτών.
Τη φόρμα συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο.
Η διήμερη εκδήλωση έχει σκοπό την ανάδειξη των προκλήσεων και σημαντικών δυνατοτήτων και ευκαιριών για τη Λέσβο να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό νησί που θα επιτύχει πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας αξιοποιώντας το πλούσιο δυναμικό της σε γεωθερμία, βιομάζα, αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Στη συνέχεια παρατίθεται το πρόγραμμα των δύο ημερών της εκδήλωσης.
Δευτέρα 16/9, 17:30 – 21:00 | Επιμελητήριο Λέσβου
Εκδήλωση: «Καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Λέσβου – Ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο κατά 100% στις ΑΠΕ είναι εφικτό»
Στην εκδήλωση θα εκπροσωπηθούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΑΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ακαδημαϊκή κοινότητα, εταιρίες με δραστηριότητα στον τομέα κ.ά.. Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας του νησιού μας καθώς και της σταδιακής απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας. Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
Τρίτη 17/9, 9:30 – 13.30 | Πολύκεντρο Πολιχνίτου
Εκδήλωση: «Αξιοποίηση γεωθερμίας για την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια των Ευρωπαϊκών νησιών – Η περίπτωση της Λέσβου»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δεδομένου του επικείμενου σημαντικού έργου στη Στύψη το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα αξιοποίησης γεωθερμικής ενέργειες σε νησί της Μεσογείου, με σκοπό την αρτιότερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Θα λάβει χώρα στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου και θα είναι επίσης ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
Τετάρτη 18/9, 9:00 – 17.30| Επιμελητήριο Λέσβου
Εκπαιδευτικό εργαστήριο: «Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για έργα απανθρακοποίησης νησιών με εστίαση σε πολυμετοχικά και συλλογικά σχήματα»
Στο εργαστήριο θα αναλυθεί στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τις Ενεργειακές Κοινότητες και θα αξιολογηθεί η προσαρμογή του στα κράτη – μέλη, ειδικά σε αυτά με νησιά. Θα γίνουν παρουσιάσεις από μέλη Ενεργειακών Κοινοτήτων και θα παρουσιαστούν οι ιδιαιτερότητες των συλλογικών επενδύσεων τόσο στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας όσο και σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας. Τέλος, θα υπάρξει χώρος για συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας δραστηριότητες ρόλων για να προσομοιωθούν οι συνθήκες ίδρυσης και λειτουργίας μιας Ενεργειακής Κοινότητας. Στο εργαστήριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των 30 Ευρωπαϊκών νησιών, που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και πολίτες μετά από συμπλήρωση και υποβολή σχετικής φόρμας.
Σε συνέχεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις επιστημονικού, τεχνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος σε διάφορα σημεία του νησιού με δυνατότητα συμμετοχής περιορισμένου αριθμού πολιτών μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική φόρμα αίτησης συμμετοχής.
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πιστός στο όραμα της αξιοποίησης των τοπικά διαθέσιμων καθαρών μορφών ενέργειας της Λέσβου για την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών, με έμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας συνεχίζουν τις προσπάθειες του για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.
Η πλήρης αναλυτική ατζέντα των δράσεων είναι διαθέσιμη εδώ.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ