Το Πανεπιστήμιου του Κιέλο στη Λέσβο


Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστήμιου του Κιέλου από τη Γερμανία βρίσκεται Λέσβο για την πραγματοποίηση άσκησης πεδίου στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωγραφίας οι οποίοι συνοδεύονταν από τον υπεύθυνο Καθηγητή Νάσο Βαφείδη..

Ειδικότερα οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος του υγροτ΄’οπους του Κόλπου Καλλονής και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Τους φοιτητές συνόδευε και ενημέρωσε για το Γεωπάρκο Λέσβου και τις θέσεις ενδιαφέροντος Δρ.. Ηλίας Βαλιάκος, Προισταμενος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν τον υγροβιότοπο της Καλλονής όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την γεωλογική ιστορία της περιοχής, τη βιοποικιλότητα και τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Παράλληλα, συμμετείχαν σε δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών όπου γνώρισαν μοναδικά πουλιά για την περιοχή του Αιγαίου που επιλέγουν τον υγροβιότοπο της Καλλονής ως χώρο παραμονής τους.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν τις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το εκτεταμένο πρόγραμμα ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που ανασκάφηκαν κατά τη διάρκεια διάνοιξης του οδικού άξονα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο ριζικά συστήματα και ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Μουσείου στη νησίδα Νησιώπη και τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τις νεώτερες ανασκαφές, τα νέα είδη απολιθωμάτων, τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους. Στη συνέχεια οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Επίσης ενημερώθηκαν για την σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίου και συμμετείχαν στη δράση προσομοίωσης μεγάλων σεισμών στην σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της εκπαιδευτικής άσκησης υπαίθρου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις που απέκτησαν στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τις εργασίες ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων και χαρακτήρισαν την περιοχή ως ένα μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη των φαινομένων και της γεωλογικής ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.