Τάσεις για ξύλινα σπίτια μεσαίου και μεγάλου μεγέθους το 2024


Τα ξύλινα σπίτια πάντοτε βρίσκονταν στο επίκεντρο κάθε αρχιτεκτονικής συζήτησης. Η φυσική ομορφιά τους, τα τεράστια οφέλη τους, σε οικονομικό αλλά και οικολογικό επίπεδο, η ευελιξία, που προσφέρουν, αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα και τα κάνουν ένα ελκυστικό θέμα προγραμματισμού και στόχευσης.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και αναδύονται όλο και περισσότερα ζητήματα, που αφορούν την οικολογία, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και τρόπου ζωής, οι τάσεις, που αφορούν τα ξύλινα σπίτια προσαρμόζονται και μεταβάλλονται ανάλογα. Η οικολογία και το περιβάλλον αποκτούν πιο κεντρική θέση στη σκέψη των ιδιοκτητών κατοικιών, με αποτέλεσμα τα ξύλινα σπίτια, ιδιαίτερα εκείνα μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους, αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο ελκυστικά.

Ποιες είναι, όμως, οι κυριότερες τάσεις, που επικρατούν φέτος για τα ξύλινα σπίτια; Αυτές αφορούν κυρίως:

·     Την τεχνολογία,

·     Την οικολογία,

·     Θέματα οικονομίας,

·     Θέματα αισθητικής

Ας δούμε κάποιες από τις κυρίαρχες τάσεις, που κυριάρχησαν το 2024 και θα συνεχίσουν να απασχολούν όλους όσους αγαπούν την αρχιτεκτονική και τα σπίτια.

 

Σχεδιασμός με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την οικολογία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι πλέον οι καταναλωτές, που ενδιαφέρονται για την οικολογία, προσπαθούν να δημιουργήσουν σπίτια πιο «πράσινα», πιο βιώσιμα. Φυσικά, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη επιλογή από το ξύλο, για την κατασκευή των σπιτιών αυτών. Πρόκειται για μια ανανεώσιμη πηγή με πολύ μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το τσιμέντο, που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην κατασκευή κατοικιών.

Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες η υποδομή των σπιτιών να έχει αυξημένη ενεργειακή απόδοση, με την προσθήκη λειτουργιών και λύσεων, που προωθούν τον στόχο αυτόν.

Έτσι, μπορεί να βρείτε:

·     Ηλιακούς συλλέκτες,

·     Ειδικά μονωμένα κουφώματα,

·     Γεωθερμικά συστήματα ενέργειας,

·     Συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας.

Πολλά σπίτια σχεδιάζονται με συστήματα παθητικής θέρμανσης και ψύχρανσης, που εκμεταλλεύονται το φυσικό φως, τα ρεύματα και τις θερμικές μάζες, για να ρυθμίζεται η θερμοκρασία πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα μεσαία και μεγαλύτερα σπίτια, από ό,τι για τα ξύλινα σπίτια έως 60 m2.

Όλα αυτά βοηθούν τους ιδιοκτήτες να διαχειρίζονται σωστά την ενεργειακή δαπάνη, ώστε αυτή να ελαχιστοποιείται.

 

Συνδυασμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Αποτελεί πραγματικά πολύ μεγάλη τάση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα: ο συνδυασμός του χώρου διαβίωσης με το εξωτερικό περιβάλλον. Όπως είναι κατανοητό, η τάση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στα ξύλινα σπίτια, μιας και αποτελούν από μόνα τους μια σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον, λόγω του υλικού κατασκευής τους.

Μπορεί, λοιπόν, να βρει κανείς σπίτια με παράθυρα από την οροφή ως το πάτωμα, που επιτρέπουν στον περιβάλλοντα χώρο να συνεχίζει μέχρι το εσωτερικό του σπιτιού και να συνδυάζεται με τα υλικά, από τα οποία αποτελείται αυτός. Συνήθως, μάλιστα, οι εσωτερικοί χώροι περιέχουν φυσικά υλικά, όπως ξύλινα πατώματα ή έπιπλα, όμορφα χαλιά με βαθιά χρώματα κλπ.

Την ίδια στιγμή, μπορεί να βρείτε βεράντες, που αποτελούν μια συνέχεια του σπιτιού προς τον εξωτερικό χώρο, εξωτερικές κουζίνες και άλλα, που επεκτείνουν τον χώρο διαβίωσης προς τα έξω και έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Η συγκεκριμένη τάση ευνοεί και τη μελέτη του φυσικού χώρου γύρω από το σπίτι, ώστε να φυτευτούν στον περιβάλλοντα χώρο φυτά και δέντρα, που ευδοκιμούν στην περιοχή. Αυτό συμβάλλει, τόσο στην ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς του χώρου, όσο και στην ένταξη του σπιτιού στο περιβάλλον του.

 

Ανοιχτοί χώροι με μινιμαλιστικό σχεδιασμό

Και το 2024 βλέπουμε σχεδιασμό με ανοιχτούς ενιαίους χώρους διαβίωσης, αφού πρόκειται για μια τάση, που συνεχίζεται και φέτος. Ανοιχτές κουζίνες, ενωμένες με τραπεζαρίες και τους χώρους του καθιστικού/ σαλονιού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δούμε και ενιαίους χώρους ακόμη και με τα υπνοδωμάτια. Τα σχέδια αυτά ευνοούνται από τη χρήση του ξύλου, που δένει τους διαφορετικούς χώρους, προσδίδοντάς τους συνέχεια και αισθητική.

Κάτι, που αλλάζει φέτος από τα προηγούμενα χρόνια είναι η επικράτηση του μινιμαλισμού. Πέραν του ξύλου, τα σπίτια πλέον δεν χρειάζονται τίποτε άλλο για να «ζεσταθούν». Η τάση φέτος είναι καθαρές γραμμές, φυσικοί τόνοι και ενιαίοι και ενσωματωμένοι αποθηκευτικοί χώροι.

 

Χώροι ευεξίας

Μια τάση που απευθύνεται σε μεσαία και μεγαλύτερα σπίτια είναι οι χώροι ευεξίας. Πλέον γνωρίζουμε καλά, πως η άθληση και η κίνηση ευνοούν, όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα. Η ενσωμάτωση χώρων ευεξίας, όπως δωμάτια για γυμναστήριο, σάουνα, χώροι διαλογισμού κλπ. βρίσκονται πια στο επίκεντρο του σχεδιασμού των νέων σπιτιών.

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που ενσωματώνουν μηχανισμούς, όπως εξαερισμοί, φίλτρα καθαρισμού αέρα, χρήση μη τοξικών υλικών κλπ, με στόχο την προστασία της υγείας των κατοίκων του σπιτιού