Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024:Τι θα Ισχύσει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου;


Η νέα σχολική χρονιά 2024-25 έχει ξεκινήσει με τις πρώτες μέρες να κυλούν ομαλά, καθώς μαθητές και καθηγητές προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα. Με την έναρξη της καινούριας εκπαιδευτικής περιόδου, πολλές ερωτήσεις έχουν προκύψει γύρω από την πρώτη σχολική εκδήλωση της χρονιάς: την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά την ημέρα αυτή, αυτό δεν ισχύει. Οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, από την Πρωτοβάθμια έως και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία τους. Όμως, αντί για τα μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες αθλητικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις και εργαστήρια.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού καθιερώθηκε με στόχο την ενίσχυση της συνείδησης των μαθητών σχετικά με τη σημασία του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας αυτής, οι μαθητές θα ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις, που προάγουν την ευεξία, τη σωματική υγεία και τη σημασία της άθλησης ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Πολλά σχολεία επιλέγουν να διοργανώσουν δραστηριότητες, όπως αγώνες, διαλέξεις και υπαίθριες εκδρομές σε αθλητικούς χώρους, πάρκα ή άλλες κατάλληλες περιοχές. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, προάγοντας την έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι».


Η Συμμετοχή των Μαθητών Είναι Υποχρεωτική

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες της ημέρας αυτής είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος σε αθλητικές δράσεις, που θα οργανωθούν από τη διεύθυνση κάθε σχολείου. Το σύνθημα για τη φετινή χρονιά είναι «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή» και υπογραμμίζει τη σημασία της φυσικής άσκησης για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών. Οι δράσεις αυτές μπορούν να λάβουν χώρα είτε εντός, είτε εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε σχολείου.

Αν, ωστόσο, κάποιο σχολείο δεν μπορεί να γιορτάσει την ημέρα αυτή την καθορισμένη ημερομηνία, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν οι εκδηλώσεις σε άλλη ημέρα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.


Δραστηριότητες και Εκδηλώσεις

Οι δραστηριότητες που θα διοργανωθούν ποικίλουν, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαφορετικά αθλήματα και να αποκομίσουν εμπειρίες μέσα από δημιουργικές και διασκεδαστικές διαδικασίες. Ενδεικτικά, τα σχολεία μπορούν να οργανώσουν:

  • Δρόμο Υγείας και Ευεξίας: Ο μαθητικός περίπατος ή τρέξιμο μήκους 2024 μέτρων, ένα συμβολικό μήκος που αναφέρεται στο έτος που διανύουμε.

  • Αγώνες "ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ": Ομαδικά και ατομικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κ.ά.

  • Πράσινες αθλητικές δραστηριότητες: Ασκήσεις ή παιχνίδια που περιλαμβάνουν κάποιο περιβαλλοντικό στοιχείο, όπως η εξερεύνηση φυσικών χώρων κοντά στο σχολείο ή η συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις σε συνδυασμό με την άσκηση.

  • Σταθμοί δραστηριοτήτων: Σταθμοί που θα φιλοξενούν αθλήματα όπως σχοινάκι, κρίκους, δοκό ισορροπίας και άλλα.

  • Δημιουργία αφίσας: Η καλλιτεχνική πλευρά των μαθητών μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη δημιουργία αφίσας για την ημέρα του αθλητισμού, η οποία μπορεί να εκτεθεί σε κοινό χώρο του σχολείου.

  • Εκδρομές σε αθλητικά κέντρα: Τα σχολεία μπορούν, επίσης, να επιλέξουν να διοργανώσουν εκδρομές σε γήπεδα ή άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ακόμα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές ή αθλητικές οργανώσεις, τα σχολεία μπορούν να προγραμματίσουν υπαίθριες δραστηριότητες, προσκαλώντας τους μαθητές να συνδυάσουν την άσκηση με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.


Απουσίες και Υποχρεώσεις των Μαθητών

Αν και η ημέρα αυτή μπορεί να φαίνεται μια "ανάπαυλα" από το κανονικό σχολικό πρόγραμμα, οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απουσία τους από το σχολείο στις 27 Σεπτεμβρίου θα καταγραφεί ως αδικαιολόγητη. Το ΦΕΚ, που αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια, ορίζει ρητά ότι η απουσία από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις εντός του ωρολογίου προγράμματος θεωρείται αδικαιολόγητη και υπολογίζεται στις συνολικές ώρες απουσίας των μαθητών. Επομένως, οι μαθητές που δεν παρευρεθούν στο σχολείο, θα επιβαρυνθούν με αδικαιολόγητες απουσίες.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, ιδίως, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς οι απουσίες εκείνης της ημέρας δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συνολική καταγραφή των απουσιών τους.


Τελικές Σκέψεις 

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να βιώσουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Παράλληλα, είναι μία ημέρα όπου οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά και να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικότητας και ευγενούς άμιλλας. Υπάρχει κάτι καλύτερο για τα παιδιά από το να ασκούνται στη φύση, αντί να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως το legacy of dead κλεισμένα στο σπίτι μπροστά από έναν υπολογιστή ή κινητό;