Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη 10η Γιορτή Σύκου στο Ίππειος (ΦΩΤΟ)


Δύο ημέρες έχουν απομείνει για τη 1οη Γιορτή Σύκου στο Ίππειος, που τα τελευταία χρόνια προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Η γιορτή έχει γίνει πλέον θεσμός, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που ανυπομονεί να δοκιμάσει τα εδέσματα με βάση το σύκο. Φέτος, η εκδήλωση αποκτά διαφορετικό «αέρα» καθώς θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ολοκαίνουργια πλατεία του Ιππείου, ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Οι γυναίκες του χωριού και τα καταστήματα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, φροντίζοντας να δημιουργήσουν μοναδικές και «ενναλακτικές»  γεύσεις με πρώτη ύλη το σύκο, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπισκότα, παγωτό, σιροπιαστά γλυκά τα οποία θα δώσουν μια γλυκιά εμπειρία στους παρευρισκόμενους, φτιαγμένα με μεράκι και παραδοσιακές συνταγές.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Συλλόγου και τον πρόεδρο της Κοινότητας, δίνοντας τον τόνο για τη συνέχεια. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Χαρά Κουτρολού και τον Μάκη Αξιώτη, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στο σύκο, αναδεικνύοντας τη σημασία του στην περιοχή.

Μια μοναδική καταγραφή της παράδοσης του σύκου στο Ίππειος θα αποτελεί η προβολή βίντεο που καταγράφει την πορεία της γιορτής από την πρώτη της διοργάνωση, μαζί με ιστορίες για το σύκο, τη διαδικασία του παστώματος και τις τοπικές βιοτεχνίες. Στον χώρο της πλατείας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα περιλαμβάνει αφίσες από όλες τις προηγούμενες γιορτές και άλλες χαρακτηριστικές εικόνες.

Ένα ιδιαίτερο δρώμενο θα ξεκινήσει από την κεντρική αγορά, με πομπή που θα συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική. Νεαρά κορίτσια, ντυμένα στα λευκά, θα κρατούν πανέρια γεμάτα σύκα, μεταφέροντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα μέχρι τον χώρο των εκθεμάτων, όπου θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί. Το πρόγραμμα της γιορτής θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα της Χαράς Κουτρολού, προσφέροντας μια μουσική νότα που θα συνοδεύσει τη μαγεία της βραδιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των κοινοτήτων Ιππείου και Συκούντας και με την υποστήριξη του Δήμου Μυτιλήνης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δωρεάν μεταφορά με επιστροφή από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με αναχώρηση στις 17:30, προσφορά του Variamis Travel.

ΠΗΓΗ : aeolos.tv