Τιμήθηκε ο Παρακοιλιώτης Ήρωας της Κυπριακής τραγωδίας Γιώργος Ζερβομανώλης


Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ανήμερα της 50ης επετείου του θανάτου του, την Παρασκευή 16 Αυγούστου το απόγευμα, τίμησε  τον Παρακοιλιώτη ήρωα της Κυπριακής τραγωδίας Γιώργο Ζερβομανώλη.

 

Παρόντες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ειδικά αναπλασμένη από το Δήμο πλατεία στα Παράκοιλα, μπροστά από το ομοίως πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο της τοπικής κοινότητας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ασημάκης Φωτήλας αλλά και αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου με το Δήμο Δυτικής Λέσβου προσφυγικού Δήμου Λευκονοίκου της Κύπρου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Θεόδωρο Χοίρα. Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Παναγιώτης Παρασκευαϊδης και Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωπος του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μιχάλης Δήσσος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης Διοικητής του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών οργανώσεων.

 

Μετά το θρησκευτικό τρισάγιο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ακολούθησαν χαιρετισμοί και τα αποκαλυπτήρια της προτομής.

 

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ταξιάρχης Βέρρος σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με την ψυχή βαριά και τη μνήμη φορτισμένη… Γιατί δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ξανά τη διχόνοια και τον διχασμό να κυριαρχήσει. Βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια λάθη δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν».

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ μιλώντας για το ιστορικό της προσπάθειας του Δήμου να επιστρέψουν τελικά τα λείψανα του Γιώργου Ζερβομανώλη στη γενέτειρά του, να ακολουθήσει η ονοματοδοσία του χώρου και να γίνει η τελετή τιμής κατέληξε πως «σήμερα κλείνουμε αυτή τη σελίδα που μας στοιχειώνει».

 

Διαβάζοντας αποσπάσματα από την τελευταία επιστολή του Γιώργου Ζερβομανώλη στους γονείς του στο ενδιάμεσο της εισβολής και του θανάτου του, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παρακοίλων Παναγιώτης Γιαννιόγλου είπε μεταξύ άλλων πως «εδώ λοιπόν λαχταρούσε να γυρίσει, εδώ προσέβλεπε σε γαλήνιες και ειρηνικές μέρες μετά τα όσα έζησε στην Κύπρο. Και για τις καλύτερες μέρες που προσδοκούσε για τον ίδιο και τους δικούς του, για την ειρήνη που εύχεται και ελπίζει κάθε σώφρων και νοήμων άνθρωπος.

Ο Γιώργος από τα Παράκοιλα, ο Γιώργος του Δημητρού και της κυρά Παρασκευής, ο Γιώργος από την γειτονιά των κάτω καφενείων, πότισε με την τελευταία ρανίδα του αίματος του τα ιερά χώματα της Κύπρου. Και τελικά εδώ γυρίζει σήμερα ο Γιώργος. Εδώ, στη γειτονιά που αγαπούσε. Εδώ, κοντά στην οικογένεια του και στο πατρικό του σπίτι. Καλώς ήρθες Γιώργο».

 

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της τελετής,  ο χαιρετισμός της αδελφής του Ήρωα Κατερίνας Ζερβομανώλη όπου αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της προσμονής της επιστροφής, μια προσμονή με την οποία έφυγαν οι γονείς της χωρίς ποτέ να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους που επί 43 χρόνια θεωρούνταν αγνοούμενος. Κατά την τελετή διαβάστηκε και μήνυμα του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Σταύρου Αυγουστίδη.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προτομή του ήρωα φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, είναι έργο του Λέσβιου Γιάννη Καλάργαλη από μπρούτζο και τοποθετήθηκε σε σημείο πολύ κοντά στο πατρογονικό σπίτι της οικογένειας Ζερβομανώλη.