Επιστολή Βερρου στην Υπουργό Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση μελετών



Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον περασμένο Ιούνιο στη Μυτιλήνη -όταν και είχε την ευκαιρία να της παρουσιάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν σε έργα πολιτισμού και προοπτικές της Δυτικής Λέσβου- ο Δήμαρχος με επιστολή του σήμερα αιτείται της οικονομικής συνδρομής του Υπουργείου, ύψους 300.000 ευρώ, για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης σημαντικών μνημείων και κτηρίων.

Αναλυτικότερα ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού την οικονομική συνδρομή για την εκπόνηση των παρακάτω μελετών:

- Μελέτη αποκατάστασης της Πινακοθήκης Μήθυμνας (Μολύβου). Πρόκειται για ένα κτίσμα του 19ου αιώνα το οποίο φιλοξενούσε κάτω από πολύ κακές συνθήκες περί τα 250 έργα τέχνης (Μπότσογλου, Γαίτης, Τέτσης, Φασιανός, Μπαχαριάν, Βασιλείου, Ακριθάκης, Βαρλάμος και άλλοι). Τα έργα αυτά ήδη κατεγράφησαν και αποθηκεύτηκαν κατάλληλα.

Απαιτούνται εργασίες συντήρησης του κτηρίου (αντικατάσταση δαπέδων και στέγης, κουφωμάτων, ξύλινων εξωτερικών τμημάτων, ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης) και φυσικά σχετική μουσειολογική μελέτη. Το ύψος του κόστους των μελετών είναι της τάξης των 130.000 ευρώ.

- Μελέτη αποκατάστασης λουτρού Καλλονής. Πρόκειται για κτίσμα της ύστερης οθωμανικής περιόδου χτισμένο το 1911 το οποίο μετά τις εργασίες συντήρησης του θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός πολυχώρος της Καλλονής. Ας σημειωθεί ότι η Καλλονή δεν διαθέτει χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το ύψος του κόστους της μελέτης είναι της τάξης των 25.000 ευρώ.

- Μελέτη αποκατάστασης λουτρού Παρακοίλων. Πρόκειται για κτίσμα του 18ου αιώνα. Η διάσωση και αξιοποίηση του μνημείου σε όφελος της τοπικής κοινωνίας είναι προφανής. Το ύψος του κόστους της μελέτης είναι της τάξης των 45.000 ευρώ.

- Μελέτη αποκατάστασης των οικιών Βασιλειάδη και Παλαιολόγου στο κέντρο της Καλλονής. Πρόκειται για οικίες του 19ου αιώνα χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της εποχής. Η διάσωση τους θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης πολιτισμικών υποδομών όπως αυτές της στέγασης συλλογών, βιβλιοθήκης, αρχείων κλπ. Το ύψος του κόστους των μελετών υπολογίζεται στις 50.000 ευρώ.


- Μουσειολογικές μελέτες λαογραφικής συλλογής Πελόπης, συλλογής αρχοντικού Γώγου Βατούσας, Μουσείου Κουτλίδη Πτερούντας και Λαογραφικής Συλλογής Πολιχνίτου. Το ύψος του κόστους των μελετών υπολογίζεται στις 50.000 ευρώ.

Το σύνολο των παραπάνω κτηρίων – μνημείων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου ενώ μεγάλο μέρος του έχει κριθεί διατηρητέο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας.

«Κυρία Υπουργέ,

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι ένας νεοσύστατος Δήμος, δημιουργήθηκε κυριολεκτικά εκ του μηδενός προ μόλις πέντε ετών. Αγωνιζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες, να συγκρατήσουμε το γερασμένο και φθίνοντα πληθυσμό των χωριών του Δήμου και να προσελκύσουμε νέους κατοίκους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι ο πολιτισμός έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και η δημιουργία πολιτιστικών υποδομών μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Η αρωγή σας στην προσπάθεια μας θα μας είναι πολύτιμη», σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς την Υπουργό ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.