Πρόγραμμα προβολών στο Αρχοντικό Γεωργιάδη


ΝΥΧΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 2024

Θερινό Σινεμά Παναγιώτη Αλεξέλλη

 

·        Δευτέρα 5/8:TheMalteseFalcon (1941) Διάρκεια 100΄

o   ΕλληνικόςΤίτλος: Το Γεράκι της Μάλτας

o   Σκηνοθεσία: JohnHuston

o   Παίζουν: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George, Peter Lorre, Sydney Greenstreet

o   Σενάριο: JohnHuston, απότηνουβέλατουDashiell Hammett

o   ΟJohnHuston, στοσκηνοθετικότουντεμπούτο, παρουσιάζειαριστοτεχνικάτοπρώτο, κατάπολλούςιστορικούςκινηματογράφου, φιλμνουάρκαι δημιουργείτοαρχέτυποτουιδιωτικούντετέκτιβ, εκτοξεύοντας τονHumphreyBogartστο πάνθεον των αστέρωντουΧόλυγουντ. Η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου για την πολιτιστική, ιστορική και αισθητική της σημασία.

 

·        Πέμπτη 8/8: 20,000 Leagues Under the Sea (1954)            Διάρκεια 127’

o   Ελλ. Τίτλος: 20,000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα

o   Σκηνοθεσία: Richard Fleischer

o   Παίζουν: Kirk Douglas, James Mason, Peter Lorre, Paul Lukas

o   Σενάριο: Earl Felton, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν

o   HDisneyμεταφέρει στον κινηματογράφο το κλασικό βιβλίο φαντασίας του Ιουλίου Βερν, παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερεςοικογενειακές περιπέτειες ζωντανής δράσης,σεπαραγωγήτουίδιουτουWaltDisney. Με εντυπωσιακά σκηνικά και ειδικά εφέ για την εποχή της (κέρδισε Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Ειδικών Εφέ), άφθονα γέλια, συγκινήσεις, αλλά και αέρα αληθοφάνειας,σε κάνει όχι μόνο να πιστεύεις τη φανταστική ιστορία, αλλά και να τη ζεις.

 

·        Δευτέρα 12/8: High Noon (1952)              Διάρκεια 85΄

o   ΕλληνικόςΤίτλος: Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές

o   Σκηνοθεσία: Fred Zinnemann

o   Παίζουν: Gary Cooper (Όσκαρ), Grace Kelly, Lloyd Bridges, Henry Morgan, Lee Van Cleef

o   Σενάριο: Carl Foreman

o   Μουσική: Dimitri Tiomkin (Όσκαρ)

o   Ένα από τα καλύτερα και πιο επιδραστικά γουέστερν που έχουν γυριστεί, καθώς και μια αιχμηρή αλληγορία κατά των μακαρθικών κομουνιστικών διώξεων, γραμμένο από τον μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ για τη «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» σεναριογράφο CarlForeman. Έβγαλε το είδος τωνγουέστερν από τη μεταπολεμική αφάνεια και πρωτοτύπησε με το τέχνασμα της εξέλιξης σε πραγματικό χρόνο δράσης (όλα γίνονται σε 85 λεπτά, όσο διαρκεί και η ταινία). Ήταν υποψήφιο για 7 Όσκαρ και κέρδισε τελικά 4 (Α' Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ, Μουσικής Επένδυσης και Πρωτότυπου Τραγουδιού). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε 33ηκαλύτερη ταινία όλων των εποχών.

 

·        Δευτέρα 19/8:: The Cranes are Flying (1957)       Διάρκεια 95΄

o   ΕλληνικόςΤίτλος: Όταν πετούν οι γερανοί

o   Σκηνοθεσία: MikhailKalatozov

o   Παίζουν: TatyanaSamoylova, AlekseyBatalov, VasiliyMerkurev

o   Σενάριο: VictorRozov, από θεατρικό του ιδίου

o   Αντιπολεμικό, ρομαντικό δράμα σοβιετικής παραγωγής. Θεωρείται το πρώτο αριστούργημα του μετα-Σταλινικού κινηματογράφου. Αποτέλεσε διεθνή επιτυχία και είναι η μόνη σοβιετική ταινία που έχει κερδίσει βραβείο Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

·        Δευτέρα19/8:TheUntouchables (1987)  Διάρκεια 119΄   *κατάλληλη για νέους άνω των 15 ετών

o   Ελληνικός Τίτλος: Οι Αδιάφθοροι

o   Σκηνοθεσία: Brian de Palma

o   Παίζουν: Kevin Costner, Sean Connery (ΌσκαρΒΑνδρικούΡόλου), Robert De Niro, Andy Garcia κ.ά.

o   Σενάριο David Mamet, βασισμένοστοβιβλίοτων Eliot Ness και Oscar Fraley

o   Μουσική: EnnioMorricone (βραβείαGrammyκαιBAFTA)

o   Το διαχρονικό γκανγκστερικό έπος του Brian De Palma,που περιγράφει την επιχείρηση σύλληψης του διαβόητου AlCaponeαπό τον ομοσπονδιακό πράκτορα, EliotNess, βασισμένη στη βιογραφία του ιδίου, αλλά με αρκετή δόση μυθοπλασίας.Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες τωνSeanConnery,γιατηνοποίαβραβεύτηκεμεΌσκαρ,και RobertDeNiro, πουενσάρκωσε τον θρυλικό γκάνγκστερ με υπερβολικό, αλλά άκρως διασκεδαστικό τρόπο, καιπήρε 14 κιλάγιανα παίξει τονρόλο. Το σενάριο του DavidMamet, η εξαιρετική μουσική του EnnioMorricone και η σκηνοθετική μαεστρία του BriandePalmaμεταφέρουν την αρχέτυπη διαμάχη του Καλού με το Κακό στο Σικάγο της Ποτοαπαγόρευσης, και εξερευνούν τα διαχρονικά θέματα της ηθικής, της δικαιοσύνης και του πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς για να τηρήσει το Νόμο.

 

·        Δευτέρα26/8:Young Frankenstein (1974)             Διάρκεια 105΄

o   Ελληνικός Τίτλος: Φρανκενστάιν Τζούνιορ

o   Σκηνοθεσία: Mel Brooks

o   Παίζουν: Gene Wilder, Marty Feldman, Peter Boyle, Teri Garrκ.ά.

o   Σενάριο: Gene Wilder και Mel Brooks

o   Ο MelBrooks παρωδεί με εξαιρετικό, καυστικό και ενίοτε σουρεαλιστικό τρόπο τις κλασικές ταινίες τρόμου του ’30, πάντα με σεβασμό, και χωρίς να υποκύπτει στα ατοπήματα της αλλοίωσης της πρωτογενούς ιστορίας του Frankenstein της MaryShelley ή της αντιμετώπισής της ως απλό πρόσχημα. Παραδίδει στην πορεία ένα κωμικό αριστούργημα, που επιλέγει να το γυρίσει ασπρόμαυρο, στοχεύοντας να τιμήσει την εξπρεσιονιστική αισθητική και την ατμόσφαιρα ταινιών όπως το Frankenstein του 1931 και το Η Νύφη του Frankenstein του 1935. Μεγάλη κριτική και εισπρακτική επιτυχία, και με αριστοτεχνικές ερμηνείες, κυρίως από τους GeneWilder (που συνεργάστηκε στο σενάριο) και MartyFeldman, κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες αμερικανικές κωμωδίες.

 

·        Πέμπτη 29/8: The Third Man (1949)         Διάρκεια 104΄

o   Ελληνικός Τίτλος: Ο Τρίτος Άνθρωπος

o   Σκηνοθεσία: Carol Reed

o   Σενάριο: GrahamGreene

o   Παίζουν: Joseph Cotten, Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard κ.ά.

o   Το ατμοσφαιρικό αυτό θρίλερ με φόντο την κατεστραμμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Βιέννη, θεωρείται το πιο σημαντικό φιλμ νουάρ στην ιστορία του αγγλικού κινηματογράφου. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους JosephCotten και OrsonWelles, Όσκαρ Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας και 2 ακόμη υποψηφιότητες, Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Ακαδημία Βρετανικού Κινηματογράφου, η ταινία συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων όλων των εποχών.

 

·        Δευτέρα2/9:My Fair Lady (1964)               Διάρκεια 170΄  

o   Ελληνικός Τίτλος: Ωραία μου Κυρία

o   Σκηνοθεσία: GeorgeCukor (Όσκαρ)

o   Παίζουν: AudreyHepburn, RexHarrison (Όσκαρ), StanleyHolloway, GladysCooper, Wilfried Hyde-White

o   Σενάριο: AlanJayLerner, βασισμένοστοθεατρικόέργοτουGeorgeBernardShaw «Πυγμαλίων».

o   Απολαυστική μουσική ρομαντική κομεντί, πουκέρδισε 8 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίωνΚαλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία, εκτός από το να διασκεδάζει με το χιούμορ και τα εξαιρετικά τραγούδια της, περνάει μηνύματα σχετικά με κοινωνικά ζητήματα όπως οι ταξικές διαφορές, τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα των φύλων και η ηθική.

 

·        Πέμπτη 5/9: LeclandeSiciliens (1969)      Διάρκεια 121΄   *κατάλληλη για νέους άνω των 15 ετών

o   Ελληνικός Τίτλος: Η συμμορία των Σικελών

o   Σκηνοθεσία:Henri Verneuil

o   Παίζουν: Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura

o   Σενάριο: Henri Verneuil, José Giovanni και Pierre Pélégri, βασισμένοστηνουβέλατου Auguste Le Breton

o   Μουσική: Ennio Morricone

o   Γαλλική αστυνομική περιπέτεια, η οποία χτίζει επάνω στην κλασική φιλμ νουάρ κληρονομιά του Jean-PierreMelville και επανεφεύρει το είδος. Τεράστια εμπορική επιτυχία και έξοχο δείγμα του ευρωπαϊκού ψυχαγωγικού κινηματογράφου, από τον υποψήφιο για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα, HenriVerneuil, και με πρωταγωνιστές τα ιερά τέρατα του γαλλικού κινηματογράφου JeanGabin, AlainDelon και LinoVentura. Μαγευτική η μουσική επένδυση από τον Ennio Morricone.

 

·        Δευτέρα9/9:AdamsRib (1949)   Διάρκεια 101΄

o   Ελληνικός Τίτλος: Από το Πλευρό του Αδάμ (Γνωστό και ως «Αδάμ και Εύα»)

o   Σκηνοθεσία: George Cukor

o   Παίζουν:Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Judy Hollidayκαι Jean Hagen

o   Σενάριο:Ruth Gordon και Garson Kanin

o   Ο SpencerTracyκαι η KatharineHepburnπαίζουν υποδειγματικά ζευγάρι δικηγόρων που έρχονται αντιμέτωποι στο δικαστήριο, σε μια κλασικήρομαντικήκομεντί, ανάμεσαστιςκορυφαίεςτου είδους. Γραμμένηαπότοπαντρεμένοζευγάρι των RuthGordonκαιGarsonKanin (υποψήφιοι για Όσκαρ), η ταινία αναπαριστάμεεύστοχοκαιταυτόχρονακωμικότρόποτημάχητωνφύλων.ΗιστορίαείναιεμπνευσμένηαπότηναληθινήυπόθεσητηςδικαστικήςδιαμάχηςτουζεύγουςδικηγόρωνWilliamκαιDorothyWhitney, που είχαν αναλάβει ως αντίδικοι τις διαδικασίες για το διαζύγιο των ηθοποιών RaymondMasseyκαιAdrianneAllen, μετά την ολοκλήρωση του οποίου χώρισαν και παντρεύτηκαν ο καθένας τον αντίστοιχο πελάτη του.

 

·        Πέμπτη 12/9:The Birds (1963)     Διάρκεια 119΄

o   ΕλληνικόςΤίτλος: Τα Πουλιά

o   Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

o   Παίζουν: Rod Taylor, Tippi Hedren(ΧρυσήΣφαίρα), Jessica Tandy

o   Σενάριο: Evan Hunter, βασισμένοστοδιήγηματηςDaphneDuMaurier

o   Στην ταινία που θεωρείται το τελευταίο του αριστούργημα, ο AlfredHitchcock δίνει μία διαφορετική διάσταση σε μια κλασική ιστορία τρόμου, δημιουργώντας μία παραβολή για ένα νέο κόσμο, όπου συνυπάρχουν η οικολογική ανησυχία με την υπαρξιακή αγωνία. Στο πρώτο μισό, ο θρυλικός  σκηνοθέτης χτίζει αργά αλλά σταθερά την ιστορία, με τρόπο που επιτείνει το άγχος και αυξάνει τον αόριστο φόβο έως την τελική κορύφωση, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι είναι ο «μετρ του σασπένς».

 

·        Δευτέρα16/9:Asphalt Jungle (1950)        Διάρκεια 112΄

o   ΕλληνικόςΤίτλος: Η Ζούγκλα της Ασφάλτου

o   Σκηνοθεσία: John Huston

o   Παίζουν:Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Sam Jaffe (βραβείοΦεστιβάλΒενετίας), Marilyn Monroe κ.ά.

o   Σενάριο: Ben Maddow και John Huston, απόνουβέλατου W. R. Burnett.

o   Ταινίασταθμόςγιατα φιλμ νουάρ, για την οποία ο πνευματικός πατέρας του Γαλλικού Νέου Κύματος και κορυφαίος εκπρόσωπος του γαλλικού φιλμ νουάρ, Jean-PierreMelville, είπε «υπάρχουν ακριβώς δεκαεννέα πιθανές δραματικές παραλλαγές στις σχέσεις μεταξύ αστυνομικών και εγκληματιών. Και οι δεκαεννέα μπορούν να εντοπιστούν στο αριστούργημα αυτό του JohnHuston». ΗMarilynMonroeκάνειμιααπότιςπρώτεςκινηματογραφικέςτηςεμφανίσειςκαικερδίζειτιςεντυπώσεις, αλλάτηνπαράστασηκλέβειοSamJaffeστονρόλοτουατάραχου εγκέφαλου της ληστείας, για τον οποίοκέρδισετοΒραβείοΚαλύτερου Ανδρικού ΡόλουστοΦεστιβάλΒενετίας.