Στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη η ΠΕ Β. Αιγαίου


Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρειας Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Απόδημου Ελληνισμού στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη.

 

ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Απόδημου Ελληνισμού, κ. Παντελής Μπουρνιάς και μέλος της επιτροπής ΕΝΠΕ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- Έρευνας και Καινοτομίας, παρευρέθηκε το διήμερο , 22 και 23 Μαΐου, στο  θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη.

Στο συνέδριο συμμετείχανΠεριφερειάρχες, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου,ενώ κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.Κεντρική ομιλία πραγματοποίησε στην πρώτη μέρα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.ΟΠεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συντόνισε την πρώτη θεματική ενότητα για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, παρουσιάζοντας ως Πρόεδρος του συνεδρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ τις θέσεις της Επιτροπής για το θέμα . Επίσης,  αναφέρθηκε στους πέντε πυλώνες για να επιτευχθεί η μετάβαση. Αυτοί αφορούν: -Τις αρμοδιότητες των Περιφερειών. Τη διαφάνεια και τον έλεγχο νομιμότητας. -Τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. -Τη σχέση των Περιφερειών με το Κεντρικό Κράτος. -Την καταστατική θέση των Περιφερειών. Για τις αρμοδιότητες ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ένας μηχανισμός, υπό το ΑΣΕΠ, για την καταγραφή, τον επανακαθορισμό, αλλά και τη διαρκή παρακολούθηση – αξιολόγηση – επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διοίκησης της χώρας.

Επίσης, η ΕΝΠΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός συντονιστικού οργάνου, εντός της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με οριζόντια αρμοδιότητα σε θέματα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη διασύνδεση αυτής με τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Λιβάνιοςανακοίνωσεότι το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει η διαβούλευση για την αλλαγή του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο της ΕΝΠΕ, όσο και της ΚΕΔΕ, προκειμένου εντός του έτους να προκύψει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.Στη συνέχεια, ο κ. Καχριμάνηςπαρουσίασε τις θέσεις της ΕΝΠΕ για την αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στα σύγχρονα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αλλά και στρεβλώσεις που προκύπτουν από οργανωτικές δυσλειτουργίες.Στη θεματική ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη,
οκ. Καχριμάνηςεπισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα είναι εθνική υπόθεση. Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τις θέσεις της Κυβέρνησης και ενημέρωσε για την εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, με επίκεντρο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ο Υπουργός, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προδιαγραφές των Σχεδίων Βόσκησης και  την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η ΚΥΑ από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκεί, ο κ. Μπουρνιάς συζήτησε με πολλά από τα στελέχη της ΕΝΠΕ για θέματα της αρμοδιότητας του. Πιο συγκεκριμένα, συνάντησε τον κ. Τζιτζικώστα και  αναφέρθηκε στο ζήτημα της νησιωτικότητας που ως θέμα διαφέρει από τις περισσότερες Περιφέρειες της Ελλάδας και εξέφρασε τους προβληματισμούς του. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό  από τη συμμετοχή του.