Η βίζα για τους Τούρκους έχει ονοματεπώνυμο
Πρώτο θέμα τις τελευταίες ημέρες στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου η «απόβαση» των Τούρκων τουριστών που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους συναφείς κλάδους να «τρίβουν» τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Και αυτό γιατί στην Λέσβο στην οποία ο τουρισμός ξεκινά πάντα μετά την Πρωτομαγιά και σε… χαλαρό κλίμα, θυμίζει Αύγουστο στα καλύτερα του, αν και βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Κάνοντας μια βόλτα από την περασμένη Τρίτη στην αγορά της Μυτιλήνης, στην προκυμαία και στους δρόμους του νησιού θα δεις παντού κόσμο να ψωνίζει, να τρώει, να πίνει καφέ και να … γεμίζει τα καταστήματα όλων των ειδών. Αυτή η πρωτόγνωρη εικόνα βέβαια αναμένεται να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και είναι κάτι που ναι μεν το περιμέναμε ως ενδεχόμενο έστω και με κάποια δυσπιστία, αλλά στην πράξη και βλέποντας το πλέον να συμβαίνει είναι μια ουσιαστική επανεκκίνηση για το νησί και το Βόρειο Αιγαίο τουριστικά. Γιατί κακά τα ψέματα από το 2012 και μετά με την κρίση των μνημονίων και στην συνέχεια με το μεταναστευτικό, η Λέσβος κυρίως είχε πατώσει από άποψης τουριστικής και όχι μόνο και για περισσότερο από μια δεκαετία η λέξη τουρίστας και ανάπτυξη ήταν άγνωστη λέξη. Και επειδή ως λαός ξεχνάμε και πολύ δε περισσότερο εδώ στο νησί καλό είναι όταν συμβαίνουν πραγματάκια στον τόπο μας να αναγνωρίζουμε και την συμβολή του καθενός.
Μπορεί λόγω του της Βίζας των Τούρκων επισκεπτών να βρίσκεται στο επίκεντρο απόρροια της πραγματικά εξαιρετικής δουλειάς που έκανε το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μυτιλήνης για να τους υποδεχτεί, μπορεί πράγματι να υπήρξε καλός συντονισμός και υποδοχή από την Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό υπήρξε για έναν και περισσότερο χρόνο πίεση και έντονο παρασκήνιο για να υλοποιηθεί κάτι που οι τοπικοί φορείς το ζητούσαν επί χρόνια αλλά κανείς δεν ασχολούνταν επί της ουσίας. Με λίγα λόγια η ουσία δεν είναι ποιος στρώνει το τραπέζι με πιάτα και μαχαιροπήρουνα αλλά ποιος φέρνει το φαγητό στο σπίτι… Όλα αυτά τα παραπάνω λοιπόν έχουν ονοματεπώνυμο και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά μια πραγματικότητα η οποία εύκολα μπορεί κανείς να την επιβεβαιώσει.
Ο Μουτζούρης από τον περασμένο Μάιο ένα χρόνο πριν δηλαδή έχει θέσει και το έθετε κάθε μήνα το θέμα της βίζας των Τούρκων. Και δεν το έθετε απλά αλλά στο ανώτατο επίπεδο και εκεί που ήταν η πραγματική πηγή. Στην κυβέρνηση δηλαδή.
Αρχικά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Μάιο του 2023 στην Λέσβο όπου μεταξύ άλλων επίσημα και με έμφαση και δημόσια ο Μουτζούρης είχε ζητήσει να ισχύσει η βίζα των Τούρκων επισκεπτών. Ήταν κάτι που τότε το άκουσε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός και το έβαλε στο κάδρο για το Βόρειο Αιγαίο. Ακολούθησε δημόσια δήλωση για το ίδιο θέμα ένα μήνα μετά τον Ιούνιο του 2023, ίδια πίεση και δήλωση τον Ιούλιο του 2023, δηλώσεις επαφές και παρασκηνιακές συζητήσεις σε κάθε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, νέες δημόσιες δηλώσεις τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και έντονη πίεση δημόσια λίγες ημέρες πριν την περίφημη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2023.
Λίγες μέρες μετά, στην συνάντηση αυτή, η πίεση έφερε αποτέλεσμα, το θέμα είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό στον Τούρκο Πρόεδρο και όλα τα άλλα είναι ιστορία. Ακόμα και μετά την ανακοίνωση όμως της ισχύς της βίζας, ο Μουτζούρης μέσα στο 2024 πίεζε για να ισχύσει άμεσα και από φέτος στο Βόρειο Αιγαίο. Γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν, μπορεί η βίζα να έχει ισχύ για τα δέκα νησιά του Αιγαίου, αλλά για την ώρα έχει ανοίξει μόνο για το Βόρειο Αιγαίο. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. ΥΣ: Δεν μπορώ με τίποτα να βλέπω ανθρώπους που επί χρόνια υποτίθεται αποκαλούνται φορείς του τουρισμού, έχουν θεσμικό υποτίθεται ρόλο, δεν έχουν κάνει το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια αλλά φωτογραφίζονται και προβάλλονται για το συγκεκριμένο θέμα….
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ