Το Ζωντανό Μουσείο του Καστανιώνα της Αγιάσου

 

Ζωντανό Μουσείο Καστανιώνα: Μια σειρά podcasts από παιδιά και εφήβους όπου οι ηλικιωμένοι της Αγιάσου αφηγούνται τις ιστορίες τους

 

Ο φορέας Visit Agiasos ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, σχεδιάζουν τη δράση «Το Ζωντανό Μουσείο του Καστανιώνα», η οποία έχει στόχο να δώσει φωνή στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας της Αγιάσου με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών. Τα παιδιά, αναλαμβάνοντας το ρόλο των δημοσιογράφων, καταγράφουν ιστορίες γενεών μέσα από ηχητικά ντοκιμαντέρ (podcasts) ώστε, όπου κι αν βρισκόμαστε, να μπορούμε να μάθουμε για την ιστορία του Καστανιώνα της Αγιάσου μέσα από τις αφηγήσεις των ντόπιων.

Η δράση επικεντρώνεται στο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έχει αναπτυχθεί το χωριό και εξασφάλισε την ευημερία και την επιβίωση των κατοίκων του ανά τους αιώνες. O Καστανιώνας, ένα δάσος καστανιάς έκτασης 11.000 στρεμμάτων που φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα και συγκαταλέγεται στο δίκτυο Natura 2000, πρόσφερε σημαντικό εισόδημα στους κατοίκους της Αγιάσου, μέσα από την παραγωγή της καστανιάς καθώς και πολύτιμης ξυλείας, τα προϊόντα της οποίας έντυναν τα σπίτια του νησιού με κουφώματα, έπιπλα, πετσώματα σκεπών και σαχνισίνια, δηλαδή τις ξύλινες προεξοχές των σπιτιών.

Το «Ζωντανό Μουσείο Καστανιώνα» δίνει φωνή στις γιαγιάδες και τους παππούδες του χωριού για να μοιραστούν τη γνώση τους και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους -ιστορίες που συστήνουν τα ήθη, τα έθιμα και τις καθημερινές συνήθειες του τόπου- δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά ως συνεχιστές της ιστορίας της περιοχής.

Επιπλέον, η ενεργή συμμετοχή των εφήβων στο έργο, μέσα από μία σειρά προσφερόμενων εργαστηρίων που καλύπτουν θεματικές όπως η μεθοδολογία και τα εργαλεία της εθνογραφικής μελέτης και ο ψηφιακός αλφαβητισμός, αποβλέπει όχι μόνο στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων, αλλά και στην προετοιμασία τους να «κληρονομήσουν» την άυλη και φυσική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, η οποία θα αποτελεί πλέον κοινό κτήμα, με αποτέλεσμα η νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά στη σωστή καταγραφή, τη διάδοσή, και γιατί όχι στον εκσυγχρονισμό και τη συνέχισή της.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ψυχολογίας κ. Αναστασίας Ζήση του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ την παραγωγή των podcasts ανέλαβε το εργαστήριο εικόνας, ήχου και πολιτιστικής αναπαράστασης του πανεπιστημίου.  Όλη η δράση τελεί υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μέσα από την ιστοσελίδα του φορέα Visit Agiasos ΑΜΚΕ (https://visitagiasos.gr/μουσείο-διαβίωσης-καστανιάς/?lang=el), όλοι εμείς οι φυσικοί και διαδικτυακοί επισκέπτες του νησιού μπορούμε τώρα να βρούμε τα ηχητικά ντοκιμαντέρ των παιδιών που θα μας πάνε ένα ταξίδι από το τότε στο σήμερα, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τα έζησαν.