Απόφαση για την ανασκαφή και ανάδειξη της αρχαίας πόλης στην Αρίσβη!


Ένα όνειρο, αυτό της ανασκαφής και της ανάδειξης της αρχαίας πόλης Αρίσβη, μπήκε στο δρόμο της  πραγματικότητας.

Στη διάρκεια συνάντησης του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη αποφασίστηκε η παραχώρηση δημοτικής έκτασης προκειμένου να ξεκινήσει εκεί η πραγματοποίηση αρχαιολογικής ανασκαφής.

«Σκοπός της κίνησης μας να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου αντάξιου με την ιστορία της. Αλλά και ταυτόχρονα πόλο έλξης στην περιοχή και μοχλό παραπέρα ανάπτυξης της» είπε στον κ. Τριανταφυλλίδη ο κ. Βέρρος, ζητώντας του το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης της έκτασης.

Η αρχαία Αρίσβη, μια από τις έξι αρχαίες αιολικές πόλεις κράτη της Λέσβου, ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό, στο σημερινό λόφο “Παλαιόκαστρο” όπου και έχουν βρεθεί κατά καιρούς αρχαία οικοδομικά λείψανα.

Ο κ. Βέρρος εξέφρασε επίσης στον κ. Τριανταφυλλίδη τη βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει η συντήρηση του παλιού ναού της Ζωοδόχου Πηγής (μνημείο του 19ου αιώνα) στο κέντρο της παλιάς Καλλονής, έργο που προς το παρόν έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση η συντήρηση μόνο του καμπαναριού, καθώς και του συνόλου των παλιών κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο.

Στην ίδια συνάντηση του κ. Τριανταφυλλίδη με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου επισημάνθηκε η ολοκλήρωση της εκκένωσης και της παράδοσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του λεγόμενου πολιτιστικού κέντρου Σκαλοχωρίου προκειμένου να  μετατραπεί και να λειτουργήσει ως χώρος φύλαξης και επεξεργασίας ευρημάτων της ανασκαφής στην αρχαία Άντισσα με την προοπτική της εκεί μουσειακής έκθεσης τους. Με την ευκαιρία ο κ. Βέρρος έκανε γνωστό στον κ. Τριανταφυλλίδη ότι δημοπρατείται ο δρόμος από το Σκαλοχώρι στην αρχαία Άντισσα ενώ θα εκπονηθεί μελέτη προκειμένου να συνδεθεί ο δρόμος αυτός παραλιακά με το Γαβαθά και την Άντισσα. «Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένας δρόμος σε όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και που θα επιτρέπει την σύνδεση του Μολύβου παραλιακά με το Σίγρι και αργότερα με την Ερεσό μέσα από τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Επίσης ο κ. Βέρρος γνωστοποίησε στον κ. Τριανταφυλλίδη ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υποβληθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων η μελέτη του δρόμου που θα συνδέει την Αγία Παρασκευή με τον αρχαιολογικό χώρο της Κλοπεδής (ιερό του Ναπαίου Απόλλωνα) στην προοπτική της συνέχισης του δρόμου με τον Πετσοφά.

Από τη μεριά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου γνωστοποίησε στο κ. Βέρρο ότι:

-Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του ναού στα Δάφια.

-Συνεχίζονται οι εργασίες στο ναό στο Κεράμι, στο τέμπλο της παναγιάς στην Πέτρα

-Δρομολογήθηκαν οι εργασίες συντήρησης του ναού της Παναγίας στην Πέτρα και των πρανών του βράχου όπου ο ναός.

-Επίσης στα πλαίσια του προγράμματος «Μονοπάτια της Ορθόδοξης Πίστης» θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στους ναούς του Αγίου Νικολάου της Πέτρας, στη Μονή Περιβολής και στους ναούς της Ανεμώτιας, της Βατούσας και στο ναό της Τζίθρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, προχωρά η απαλλοτρίωση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Χαλινάδου της Αγίας Παρασκευής, που έχει ανασκαφεί και αναστηλωθεί από τον Ορλάνδο τη δεκαετία του 1960. Επίσης προχωρά η μελέτη της αναστήλωσης του μνημείου.

Τέλος προγραμματίζονται έργα συντήρησης των τειχών του κάστρου του Μολύβου και της δημιουργίας έκθεσης της μουσειακής συλλογής της αρχαίας Μήθυμνας σε κτίσμα του κάστρου.

Τέλος, ο κ. Βέρρος έκανε γνωστό στον κ. Τριανταφυλλίδη τα παρακάτω:

-Την πρόθεση υλοποίησης της απαλλοτρίωσης του μεσαιωνικού πύργου της Βρίσας, καθώς και της ολοκλήρωσης του έργου συντήρησης του γεφυριού της Κρεμαστής.

-Την πραγματοποίηση μελέτης συντήρησης του συνεδριακού κέντρου (παλιού τζαμιού)  στο Μόλυβο και της συντήρησης του καταρρέοντος τμήματος του παλιού μιναρέ αριστερά της εισόδου.

-Την πραγματοποίηση μελέτης για τον περιφερειακό δρόμο του Μολύβου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον κ. Τριανταφυλλίδη, ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία με τον Προϊστάμενο της εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη. Ένας χρήσιμος και καλός επιστήμονας ο οποίος αντιλαμβάνεται την αξία του πολιτισμού και τη σημασία της σύνδεσης του με την τοπική ιστορία και τις τοπικές κοινότητες.  Στεκόμαστε στο πλάι της Εφορείας Αρχαιοτήτων συμβάλλοντας στο μερίδιο που μας αναλογεί στο έργο της. Ταυτόχρονα προτείνουμε και υλοποιούμε έργα που οδηγούν στην ανάπτυξη της δυτικής Λέσβου αξιοποιώντας το μοναδικό δομημένο και φυσικό περιβάλλον του τόπου, την ιστορία του, τις παραδόσεις του και τον μοναδικό πολιτισμό του. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να δημοσιοποιήσουμε και μια ακόμα σειρά ενεργειών σε αυτήν την κατεύθυνση».