Γεωπάρκο Λέσβου: 1η Ενημερωτική Συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου


Γεώτοποι και Απολιθωμένο Δάσος. Αξιοποίηση τους για εκπαιδευτικές δραστηριότητες - 1η ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου

 

1η Ενημερωτική Συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου

 

Με μεγάλη  συμμετοχή από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου πραγματοποιήθηκε  η 1η ενημερωτική συνάντηση  με αντικείμενο «Γεωπάρκο Λέσβου: Γεώτοποι και Απολιθωμένο Δάσος. Αξιοποίηση τους για εκπαιδευτικές δραστηριότητες» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 στο  6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

 

Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από διάφορες σχολικές μονάδες από όλο το νησί της Λέσβου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση τους για τα στοιχεία του Γεωπάρκου Λέσβου που οδήγησαν στην αναγνώρισή του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησής του από την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου / η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Μυτιλήνης κ. Ελευθέριος Κοτσώνης και η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Αικατερίνη Στρατάκη. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε  ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάτοχος της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Στην ομιλία του ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος αναφέρθηκε στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τις δράσεις που πραγματοποιούνται  σ’ αυτά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου, το οποίο αποτελεί πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία.

 

Ακολούθησε η ομιλία της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνας, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, η οποία παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Στην συνέχεια, η Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου κα. Μαρία Τζουρά, παρουσίασε στους συμμετέχοντες παραδείγματα εκπαιδευτικών δράσεων σχολικών μονάδων στο Γεωπάρκο της Λέσβου ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού για την επαφή των μαθητών με το Γεωπάρκο Λέσβου.

 

Η τελευταία ομιλία δόθηκε από την κα. Ηλέκτρα Καλδέλλη, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, η οποία παρουσίασε το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». 

  

Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.