Πλούσιος ο απολογισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου για το 2023


Βράβευση σχολείων της Λέσβου 

Με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, τον απολογισμό δράσεων για το έτος 2023 και προγραμματισμού δραστηριοτήτων για το 2024 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε ένα κατάμεστο Μουσείο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης, ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Ι. Ιορδάνου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Αικ. Στρατάκη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τ. Θεοφανέλλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Β. Βογιατζής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων, εκπρόσωποι Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ένωσης Ξεναγών Λέσβου, των Αγρτοτουριστικών Συνεταιρισμών Γυναικών Μεσοτόπου και Παρακοίλων, της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου, του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, του Συλλόγου Δρομέων της Λέσβου, του Φορέα Τουρισμού Ερεσού, τοπικών συλλόγων της Λέσβου, πολλοί φίλοι του Μουσείου από όλη τη Λέσβο, κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Καθ. Ν. Σουλακέλλης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ν. Μουρτζάς, Ι. Κουρτζέλλης, Π. Τσίκνας, Ν. Γκραικιώτου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος χαρακτήρισε το Μουσείο «σημείο αναφοράς» για τον τόπο, σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Αναφέρθηκε στην προσφορά του Μουσείου στην περιοχή και στον οραματιστή της ίδρυσής του τον Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Όπως τόνισε το Μουσείο είναι ένας πολύτιμος θεσμός που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, που διαχειρίζεται και αναδεικνύει συνεχώς την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία είναι κομμάτι του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, και προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς και ανακοίνωσε την έναρξη νέων συνεργασιών και κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με το Μουσείο.


Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας συνεχάρη το Μουσείο για την τριαντάχρονη διαδρομή του και τις δράσεις που πραγματοποιεί και αναφέρθηκε στην πρόθεση συνεργασίας για την ανάδειξη θέσεων απολιθωμάτων στο Δήμο Μυτιλήνης.

Ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου και την ίδρυση του Οργανισμού του Μουσείου το 1994 και σημείωσε ότι προκειμένου η πολιτική να παράξει έργο αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως το παράδειγμα του Μουσείου, πρέπει να λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις με όραμα, πολλές φορές κόντρα στη γραφειοκρατία του δημοσίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής συνεχάρη το Μουσείο για το έργο του που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και στη προηγούμενη περίοδο, έτσι και στη νέα προγραμματική περίοδο θα συμπαρασταθεί για την υλοποίηση των έργων του Μουσείου και ότι άλλο χρειαστεί.

Μήνυμα απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μ. Κουτουλάκης.

Την κοπή της Βασιλόπιτας ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ο π. Μιχάλης Γκόγκος, εφημέριος της ενορίας Σιγρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους εκπαιδευτικούς και πολλούς μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή εκδήλωση.

Το φλουρί κοπής της βασιλόπιτας έπεσε στο μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων Λέσβου Σ. Μαρινάτο.


 

Απολογισμός έργων ανάδειξης και προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, η οποία χαρακτηρίζεται από δράσεις εξωστρέφειας του Μουσείου που οδήγησαν στην ανάπτυξη και διεθνή προβολή του.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τα έργα ανάδειξης που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και τον απολογισμό των δράσεων προστασίας και ανάδειξής του. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και τα έργα ανάδειξης στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκους του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα με αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία παρουσίασε ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών, πλήθος εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων και πανεπιστημίων και κυρίως ολοκλήρωσε σημαντικά έργα ανάδειξης στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ειδικότερα, το Μουσείο υλοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ίδρυσή του και απασχολεί σημαντικό αριθμό συνεργατών. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν η υλοποίηση και επιτυχή ολοκλήρωση των κάτωθι σημαντικών έργων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων:

·         Της συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους– Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη,

·         Της ανασκαφής και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

·         Της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων και συντήρησης των απολιθωμάτων με τη δημιουργία του Ανοιχτού Μουσείου

·         Της υλοποίησης δράσεων ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών – υγροτόπων της Λέσβου

·         Του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου

·         Της εκθεσιακής παρουσίασης των ευρημάτων της περιοχής Κύρια Απολιθωμένη

·         Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των ευρημάτων του απολιθωμένου δάσους

·         Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των γεωτόπων της Λήμνου

  • Του έργου ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς Ευβοίας.

Παράλληλα, για την προβολή των αποτελεσμάτων των έργων ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί, το Μουσείο οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως την Έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος» στο Γεωπάρκο Αυστρίας/Σλοβενίας Karawanken/Karavanke και η έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας».

Επίσης λειτούργησε με επιτυχία και πλήθος δράσεων το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δράση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής στο εξωτερικό.

Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά ξένα Πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.

 


Βραβεύσεις σχολείων της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση σχολείων της Λέσβου για τη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου κατά τη διάρκεια του 2023 και ειδικότερα τις δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας με σχολεία Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO από το εξωτερικό που συντόνισε το Μουσείο.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Αικ. Στρατάκη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με το Μουσείο και τις εκπαιδευτικές δράσεις συνεργασίας που υλοποιούνται στη Λέσβο αλλά και της επιτυχημένης εκπαιδευτικής δράσης που υλοποιήθηκε στη Λέσβο και ζήτησε τη συμβολή της Περιφέρειας για τη συνέχιση των εκπαιδευτικών δράσεων και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τ. Θεοφανέλλης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμητικά διπλώματα δόθηκαν στις κάτωθι σχολικές μονάδες της Λέσβου καθώς και σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις:

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • Δημοτικό Σχολείο Άγρας
  • Δημοτικό Σχολείο Παλαιόκηπου
  • Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων
  • Γυμνάσιο Αγιάσου
  • Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Γενικό Λύκειο Καλλονής.