"Διαβάστε" το μέλλον όπως η κυβέρνηση και ψηφίστε



Γράφει ο "παραπολιτικός"


Και τώρα τι κάνουμε?

Είναι πασιφανές πλέον πως η κατάσταση στο μεταναστευτικό έρχεται ξανά σε πρώτο πλάνο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι αριθμοί οι οποίοι είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. 

Τι λένε λοιπόν οι αριθμοί? 

Ότι οι ροές έχουν ήδη αυξηθεί, καθημερινά όχι μόνο η Λέσβος αλλά και η Χίος και η Σάμος, δέχονται μεγάλη πίεση και αριθμό παράτυπων μεταναστών και η κατάσταση αρχίζει να αγριεύει. 

 Η νέα δομή της Σάμου, έχει γεμίσει ασφυκτικά, αφού με δυνατότητα φιλοξενίας 2.040 ατόμων πλέον έφθασε να φιλοξενεί 2.454 άτομα σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση στις 8 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα σε μια μόλις μέρα έφτασαν στο νησί 195 δείγμα της σοβαρής επιδείνωσης του θέματος. 

Στην Χίο πάλι, μπορεί ακόμη να μην έχουμε μεγάλα νούμερα, αλλά και εδώ η ανησυχία είναι έκδηλη. Από τα 70 και 80 άτομα προ μηνών στην ΒΙΑΛ, φτάσαμε σήμερα να βρίσκονται 657 μετανάστες όταν η χωρητικότητα είναι 1.014 άτομα. 

Στην Λέσβο τώρα που οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, στον Καρά Τεπέ διαμένουν 3611 άτομα, σε ένα χώρο που χωράει 8 χιλιάδες και αρχίζει να γεμίζει σιγά σιγά. 

Μάλιστα αυτό το «γέμισμα» μπορεί να γίνει και πολύ γρήγορα αν αναλογιστεί κανείς πως καθημερινά στο νησί καταφθάνουν πότε 400 και πότε 500 άτομα. 

Για τις αναχωρήσεις ούτε λόγος καθώς με το ζόρι φεύγουν 100-150 άτομα το 1/3 δηλαδή των όσων έρχονται. Μια απλή μαθηματική πράξη θα μας δώσει και το αποτέλεσμα. 

Τα παραπάνω στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης καθώς είναι τα επίσημα του Υπουργείου Μετανάστευσης. 


Ας δούμε όμως πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τα νησιά μας. Αυτή την στιγμή η Βάστρια για την Λέσβο είναι δεδομένη, υπάρχει και άρα το να καθόμαστε να συζητάμε για αυτήν δεν έχει και μεγάλη σημασία. 

Αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι πως η Βάστρια θα μπορέσει να παραμείνει ένας χώρος που απλά θα φιλοξενεί μερικές εκατοντάδες μεταναστών και δεν θα γίνει μια αποικία μέσα στην Λέσβο. 

Θα πρέπει να δούμε πως η ΒΙΑΛ θα μπορέσει να κλείσει και να γίνει ένα μικρό καταγραφικό κέντρο. Να δούμε πως η Σάμος δεν θα γίνει επίσης προσφυγονήσι, προεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα δομή. 

Για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η Ε.Ε αρχικά και στην συνέχεια η κυβέρνηση. 

Η οποία τους τελευταίους μήνες και μετά το ναυάγιο της Πύλου άλλαξε πολιτική, έχει γίνει πιο ελαστική και δείχνει «διάθεση» να φιλοξενήσει ανθρώπους και να λειτουργήσει τις δομές που έχει χτίσει ή θέλει να χτίσει. 

Το μοναδικό ανάχωμα στα σχέδια αυτά που σαφώς και γίνονται ερήμην της κοινωνίας, είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία έχει περισσότερο θεσμικό ρόλο στο να δεχτεί ή όχι κάποια πράγματα. 

Αν κανείς μπορεί να διαβάσει το «μέλλον» και να δει τι θα συμβεί, αρκεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα που διαδραμίζονται αυτή την στιγμή, να τα αποκρυπτογραφίσει και να μαντέψει με μεγάλη ακρίβεια την συνέχεια. 

Η κυβέρνηση ήθελε εδώ και μια τετραετία να επιβάλλει με κάθε τρόπο τις δομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου? Ήθελε…

Το έκανε με κάθε κόστος και τρόπο, με ΜΑΤ, με βία και με το ζόρι? Το έκανε…

Γιατί λοιπόν μια κυβέρνηση να θέλει να επιβάλλει καταστάσεις κόντρα στην βούληση των τοπικών κοινωνιών? Πολύ απλά γιατί ξέρει τι θα συμβεί. 

Και αυτό που θα συμβεί έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει και να διαμορφώνεται. 

Μετά λοιπόν την επιβολή των δομών, εκτός Χίου που και αυτή μπαίνει πλέον υπό συζήτηση αν θα γίνει μετά τις εκλογές, σειρά παίρνει η διαχείριση τους. 

Ποιος μπορεί λοιπόν να διαχειριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης στο Βόρειο Αιγαίο μια κατάσταση με τις δομές γεμάτες, με τα νησιά πολιορκημένα, με την Ε.Ε να διατάζει και την Ελλάδα να υλοποιεί?  

Ένας απόλυτα συνεργάσιμος Περιφερειάρχης, ένας άνθρωπος που τον έφερε η κυβέρνηση και τον τοποθέτησε στα νησιά ένας άνθρωπος που δεν θα μπορεί να πει όχι σε τίποτα. 

Γιατί όταν κάποιοι σε βάζουν σε μια δουλειά, είναι αυτομάτως και τα αφεντικά σου. Και στο αφεντικό δεν λέμε όχι…

Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που η ΝΔ έχει «σκυλιάσει» να το πούμε λαϊκά να εκλέξει έναν δικό της Περιφερειάρχη. 

Την στιγμή που όλα τα γκάλοπ, όλες οι μετρήσεις πριν και μετά την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων έδειχναν και δείχνουν μέχρι και σήμερα μεγάλο νικητή τον Μουτζούρη και τον Στεφανή να μην περνά στις τοπικές κοινωνίες, η ΝΔ επέμενε και επιμένει σε μια επιλογή ήττας όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί. 

Και επειδή όλα τα πράγματα έχουν μια λογική επεξήγηση, σχεδόν πάντα, ο μοναδικός λόγος που η ΝΔ θέλει να βγάλει από την μέση τον Μουτζούρη, ο οποίος θεωρείται και είναι ΝΔ, συνεργάστηκε και συνεργάζεται άψογα με τα κυβερνητικά στελέχη όλη την προηγούμενη τετραετία, έχει στην βάση του Νεοδημοκράτες, είναι το μεταναστευτικό. 

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και τα όσα θα γίνουν για μας χωρίς εμάς, επιτάσσει έναν απόλυτα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη, ο οποίος πρώτα θα λειτουργεί για το κόμμα και μετά για τους νησιώτες. 

Αυτό η κυβέρνηση με τον Μουτζούρη Περιφερειάρχη, δεν μπορεί να το πετύχει, γιατί εκείνος λειτουργεί πρώτα για τον νησιώτη και μετά για την κυβέρνηση. 

 Η πολιτική είναι δύσκολη εξίσωση αλλά και πολύ απλή η επίλυση της…