Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου - Η πολυσήμαντη ομιλία του Γ. Μπαμπινιώτη για τον Αδαμάντιο Κοραή ως αφυπνιστή του γένους
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στο υπέροχο κτήμα ''Καστέλι'' στον Κάμπο της Χίου (στο πλαίσιο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ) , την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στις 7.30μμ, την εξαιρετικά εποικοδομητική και κατανοητή από όλους, ομιλία του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Καθηγητή Γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο των Αρσακείων Σχολείων, με θέμα «Αδαμάντιος Κοραής ... Ο πρώτος Γλωσσολόγος της Νεότερης Ελλάδας».
Μια ομιλία που έκανε φανερό το πώς ο Αδαμάντιος Κοραής σταθεροποίησε, δρομολόγησε και διαμόρφωσε τη Νεοελληνική Γλώσσα όπως τη μιλάμε, τη γράφουμε και την κατανοούμε σήμερα, αλλά και πώς ο Αδαμάντιος Κοραής πυροδότησε την πνευματική αφύπνιση του γένους μας, που οδήγησε στην επανάσταση και την ελευθερία των Ελλήνων, αφού «η καλλιέργεια της γλώσσας, είναι προϋπόθεση για τον Κοραή, για τη νοητική καλλιέργεια των Ελλήνων», όπως τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης στην ομιλία του.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος που τόνισε την αξία και το επιστημονικό μέγεθος του Γεωργίου Μπαμπινιώτη που τον είχε κι ο ίδιος Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο, και πρόσθεσε ότι είναι πολύ χαρούμενος γιατί την παρούσα εκδήλωση απαρτίζουν εξαίρετοι διακεκριμένοι άνθρωποι του Επιστημονικού και Πολιτικού κόσμου, όπως ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας (της χώρας που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ώστε οι ελεύθεροι λαοί να νικήσουν τις δυνάμεις του Άξονα).
Έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τη σύζυγό του και τους συνεργάτες τους ( που ήταν όλοι παρόντες και σε εγρήγορση κι αυτό το βράδυ) για το εποικοδομητικό και πλούσιο περιεχόμενο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ ... και σημείωσε ότι για μας εδώ στην Ανατολική Ευρώπη της Ελλάδας και του Βυζαντίου ο Μεσαίωνας δεν είχε την φόρτιση που ένιωσαν στη Δύση και δεν τον περάσαμε με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και τον προσδιορίζουμε περισσότερο χρονικά ... ως μέσους χρόνους (ανάμεσα στην αρχαιότητα και το σήμερα). Τέλος μιας και το θέμα της εκδήλωσης ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής, που ήταν ''Χιώτης και λίγο Σμυρνιός'' ... όπως έχει γράψει κι ο Νίκος Γιαλούρης στο βιβλίο του ''Χίος το νησί των Ανέμων'' , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος υπογράμμισε, ότι είναι γνωστή από παλιά η φράση «η Χίος πρώτη στα άρμενα, στα γρόσια και στα γράμματα» που τονίζει την πάντα πλούσια ναυτική, εμπορική και εκπαιδευτική φυσιογνωμία και ζωή της Χίου.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το κοινό παρακολούθησε, την ομιλία του Διευθυντή του Εικαστικού Τμήματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, του εξαίρετου Θεωρητικού και Κριτικού Τέχνης, Τάκη Μαυρωτά, με θέμα «Η ιστορία του παρελθόντος και η μνήμη του μέλλοντος, όπως εκφράζονται στη ζωγραφική του Ευγένιου Ντελακρουά (Delacroix)»... Mια ομιλία που έδειξε πώς η τέχνη επηρεάζει, ανθρώπους κι εξελίξεις και πόσο σημαντική είναι για τη μνήμη και το μέλλον ανθρώπων και λαών!
Τις ομιλίες παρακολούθησε και ο Roderick Beaton, Καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στο King's College στο Λονδίνο, Επίτιμος Έλληνας Πολίτης, Ταξιάρχης του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, που θα μιλήσει την Τετάρτη το βράδυ στον ίδιο χώρο, με θέμα «Από την καταστροφή της Χίου μέχρι τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου- Η προσφορά του Φιλελληνισμού στον αγώνα των Ελλήνων»
Για τον Roderick Beaton ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του, ότι τον τιμά ιδιαιτέρως η παρουσία του στη διάλεξη αυτή ... και ότι το βιβλίο του Roderick Beaton '' Οι Έλληνες '' πρέπει να το διαβάσουμε όλοι.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η πολύ γνωστή Δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, που τόνισε ότι ο θεσμός αυτός του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου και οι εκδηλώσεις του έκτος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που τις πραγματοποιεί, υποστηρίζονται και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμου (ΕΟΤ) και από πολλούς αξιόλογους χορηγούς ... Ανάμεσα στα διάφορα που είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όταν αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο, τόνισε ότι είναι μια φωτεινή προσωπικότητα, της εκπαίδευσης και του πνεύματος, της ζωής, της κοινωνίας και της Εκκλησίας ... κι ότι είμαστε τυχεροί εδώ στη Χίο, που έχουμε έναν τέτοιον άνθρωπο.
Τις εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες του Γεωργίου Μπαμπινιώτη και του Τάκη Μαυρωτά, για τη Γλώσσα και την Τέχνη αντίστοιχα, ακολούθησε, ένας πολύ όμορφος και απολαυστικός μουσικός επίλογος της βραδιάς με αγαπημένες ελληνικές μελωδίες (Οδός Ονείρων, Τα Παιδιά του Πειραιά, Τζαμά'ι'κα, Το σύννεφο έφερε βροχή ... και άλλα) που έχουμε σιγοτραγουδήσει όλοι μας ... και που τις απέδωσαν εξαιρετικά δύο πιανίστες, η Νινέτα Βαφειά και Γιώργος Ντάβλας, με αξιοθαύμαστο συγχρονισμό και τέχνη ...με ένα κλασικό και ένα ηλεκτρικό πιάνο ταυτόχρονα.
Πηγή: https://www.politischios.gr/koinonia/mesaioniko-festival-hiou-i-polusimanti-omilia-tou-g-mpampinioti-gia-ton-adamantio-korai-os-afupnisti-tou-genous
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ