4ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με τίτλο: «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ», που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Σητεία,  από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2023 στο οποίο συμμετείχε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και εκπρόσωποι όλων των Ελληνικών και Κυπριακών Γεωπάρκων. 

Για 3 ημέρες, επιστήμονες από όλα τα Ελληνικά και Κυπριακά Γεωπάρκα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς, αντάλλαξαν εμπειρίες και προτάσεις, αναδεικνύοντας τον ρόλο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την εκπαίδευση. 

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν  και απεύθυναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Κρήτης και οι αντιπεριφερειάρχες, Λασιθίου και Τουρισμού Κρήτης, ο δήμαρχος Σητείας, οι βουλευτές Λασιθίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου και η εκπρόσωπος του ΟΦΥΠΕΚΑ.  

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ανέπτυξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, κ. Ν. Ζούρος, με θέμα Γεωπάρκα: Ανάδειξη Φυσικής Κληρονομιάς και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τις δύο πρώτες ημέρες του 4ου Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου παρουσιάστηκαν 50 εισηγήσεις, οι οποίες αναδείκνυαν τον ανάδειξαν τον πλουραλισμό και την ολιστική προσέγγιση των Γεωπάρκων και πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στην βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών τους. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις  του Μουσείου για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου στα πλαίσια της αναγνώρισης  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Συγκεκριμένα οι  δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, και των εκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ενημέρωσης, της τοπικής ανάπτυξης και του γεωτουρισμού στην Λέσβο στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». 

Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν 3  θεματικές συνεδρίες από τα στελέχη του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους: 

  • Ανάδειξη και αξιοποίηση  απολιθωματοφόρων θέσεων  από την εκτέλεση μεγάλων  δημοσίων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Ζούρος Νικόλαος, Βαλιάκος Ηλίας, Μπεντάνα Κωνσταντίνα 
  • Τρισδιάστατη  χαρτογράφηση θέσεων γεωλογικής κληρονομιάς και αξιοποίησής της στην διαχείριση μνημείων  γεωλογικής κληρονομιάς στο Γεωπάρκο Λέσβου, Σουλακέλλης Νικόλαος, Ζούρος Νικόλαος, Βαλιάκος Ηλίας, Mπεντάνα Κωνσταντίνα. 
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης για περιοχές NATURA 2000 με έμφαση στους υγροτόπους της Νήσου Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, Ζούρος Νικόλαος, Μπεντάνα Κωνσταντίνα, Γαληνού Ελένη, Βαλιάκος Ηλίας 

Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεωτουρισμού, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών. 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ). Συν-διοργανωτές του συνεδρίου, ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Σητείας, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, της Μονομετοχικής Επιχείρησης του Δήμου Σητείας (ΜΑΔΕΣ),της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του Regions4Climate (R4C).