2η εκδήλωση BIOBLITZ για τις σχέσεις ανθέων – επικονιαστών στο Κάστρο Μυτιλήνης
To Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη δεύτερη εκδήλωση BioBlitz γ ια άγριες μέλισσες και άλλους επικονιαστές στο Κάστρο Μυτιλήνης (την τρίτη, κατά σειράν, στη Λέσβο), που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου 2023, από 9:30 έως 14:30, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE 4 Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755) Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο (https://www.life4pollinators.eu/).
Τί είναι το BioBlitz;
Το BioBlitz είναι η παρακολούθηση ενός οικολογικού φαινομένου από άτομα χωρίς επιστημονικές περγαμηνές, υπό την καθοδήγηση ειδικών, με σκοπό την αναγνώριση βιολογικών ειδών και την τεκμηρίωση παρουσίας τους σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκπαιδεύουν και ευαισθητοποιούν τους συμμετέχοντες και ταυτόχρονα βοηθούν στην απόκτηση γνώσης σχετικά με την βιοποικιλότητα της περιοχής.
Τί θα καταγράψετε σε αυτό το BioBlitz; Με τη βοήθειά μας θα καταγράψετε τα έντομα επικονιαστές
(μέλισσες, σκαθάρια, πεταλούδες, σφήκες, μύγες) καθώς και τα φυτά που βρίσκονται σε ανθοφορία στην περιοχή του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης.
Γιατί να συμμετέχετε; Η φιλοσοφία του BioBlitz στηρίζεται στο ότι για να προστατεύσουμε κάτι πρέπει να το γνωρίζουμε. Συμμετέχοντας στην εκδήλωση θα εξερευνήσετε για αρκετή ώρα τη φύση του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, καταγράφοντας με τα κινητά σας εικόνες επικονιαστών και φυτών της περιοχής, συνεισφέροντας, με τα φωτογραφικά σας στιγμιότυπα, στη σύνθεση της γενικότερης επιστημονικής γνώσης που αφορά στις υπάρχουσες σχέσεις ανθέων – επικονιαστών!
Δραστηριότητες
Κατά τη διάρκεια του mini‐BioBlitz προγραμματίζεται η υλοποίηση δραστηριοτήτων για ενήλικες, μικρά παιδιά (ηλικίας 8 ετών και άνω), καθώς και για οικογένειες. Δεν απαιτείται κράτηση θέσεων, και μπορείτε να συμμετέχετε σε όποια δραστηριότητα επιθυμείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης (09:30‐14:30). Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν:
∙ Εισήγηση σχετική με την επικονίαση και τους επικονιαστές, 9:30‐10:00 – για όλους ∙ Δραστηριότητα «μικροί ερευνητές εν δράσει», 10:00‐12:00 – για παιδιά δημοτικού ∙ Αναγνώριση φυτών με τη βοήθεια εκλαϊκευμένου οδηγού, 10:00‐10:30
∙ Αναγνώριση εντόμων με τη βοήθεια εκλαϊκευμένων οδηγών, 10:30‐11:30 ∙ Συμβουλευτική φωτογράφησης εντόμων, 11:30‐12:00
∙ Εξοικείωση με την πλατφόρμα κατάθεσης φωτογραφιών
https://www.life4pollinators.eu/en/submission, 10:00‐12:00
∙ Συνέχιση με ελεύθερη καταγραφή σχέσεων ανθέων – εντόμων, 12:30‐14:30. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, και μπορεί να δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
T: 2251036423, 2251036406
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ