Η Σκοπια : ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;
Από τότε που δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα (λαμβάνοντας την ονομασία Αθηναϊκή δημοκρατία) ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., ξεκίνησαν να πηγάζουν έννοιες όπως ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ κλπ με κυρίαρχο όργανο της δημοκρατίας τον λαό και τους πολίτες. Έννοιες και λέξεις όπως οι παραπάνω, που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα διαδόθηκαν στη διάρκεια του χρόνου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και γι'αυτό τις συναντάμε παντού στην παγκόσμια ιστορία, κυρίως ως απόρροια επαναστατικών αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γαλλική επανάσταση ως αποτέλεσμα του γαλλικού διαφωτισμού. Ομοίως αργότερα η ελληνική επανάσταση του 1821 προερχόμενη από τον νεοελληνικό διαφωτισμό και την αφύπνιση του έθνους. Θα λέγαμε λοιπόν πως οι έννοιες ελευθερία και δημοκρατία είναι συνυφασμένες με την ιστορία των περισσότερων λαών και ποτέ δεν ξεχάστηκαν ακόμη και σε καιρούς δύσκολους. Σήμερα που υποτίθεται πως σαν λαός έχουμε θεμελιώσει και καθιερώσει τη δημοκρατία και έχουμε κατοχυρώσει ελευθερίες και δικαιώματα, αισθανόμαστε κάθε άλλο παρά ελεύθεροι πολίτες μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε κυβέρνηση, που εκλέγεται δημοκρατικά από τον λαό παίρνοντας τα σκήπτρα της διακυβέρνησης, αντί να μέριμνα πρωτίστως στη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οδηγείται συχνά σε κατάχρηση εξουσίας. Μιας εξουσίας που της δίνει ο ίδιος ο λαός.
Αντί λοιπόν να ενεργεί για το συμφέρον του λαού και την ευημερία του έθνους, ξεχνά εντελώς το σκοπό για τον οποίο εκλέχτηκε και αρχίζει να διαμορφώνει ένα δικό της πλαίσιο δημοκρατίας, ελευθερίας και ισονομίας, τελείως διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε. Βλέπουμε πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα να βγαίνουν κάθε μέρα στο φως, πολιτικούς που στο βωμό της εξουσίας καταπατούν νόμους και αλλοιώνουν το πολίτευμα ακολουθώντας πρακτικές άλλων εποχών. Και φυσικά όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος του κατά τα άλλα κυρίαρχου λαού. Ίδια φαινόμενα παρατηρούνται όχι μόνο στις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι αιρετοί άρχοντες του κάθε τόπου λίγο πριν την κάθε εκλογική αναμέτρηση καταφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική: την υλοποίηση ρουσφετιών και πολλών άλλων "εξυπηρετήσεων". Αυτές οι πρακτικές δεν λείπουν ποτέ από το πεδίο της προεκλογικής προετοιμασίας.
Οι εκλογές έχουν πια μετατραπεί σε ένα είδος "μπίζνας", όπου η "τακτοποίηση" του ζητήματος κάθε πολίτη περνάει αποκλειστικά από τα γραφεία των υποψηφίων πολιτικών με αντάλλαγμα την ψήφο των πολιτών. Όλα αυτά μας κάνουν να απορούμε αν όντως έχουμε σήμερα δημοκρατία και τι είδους δημοκρατία είναι αυτή. Ο λαός είναι κυρίαρχος μόνο στη "μαρκίζα". Στην πραγματικότητα είναι πιο αδύναμος από ποτέ και εξαρτημένος από ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Σήμερα ο λαός έχει χάσει τη φλόγα της επανάστασης και της αντίδρασης και προτιμά να βολεύεται με τον εφησυχασμό. Δεν αντιδρά σε τίποτα, απλά υπομένει την κάθε εις βάρος του κατάσταση ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες χωρίς να σηκώσει ανάστημα. Δυστυχώς αν δεν αλλάξει η νοοτροπία της πλειοψηφίας των πολιτών, δεν πρόκειται να αλλάξει και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πολλοί νομίζουν πως η αποχή από τις κάλπες είναι μια κάποια αντίδραση απέναντι στο ένοχο σύστημα. Αυτό όμως είναι και το μεγαλύτερο λάθος. Μόνο με ενεργούς πολίτες μπορεί το σύστημα να αλλάξει κι όχι με πολίτες που απέχουν. Η δημοκρατία λειτουργεί με τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Διαφορετικά με μεγάλο ποσοστό αποχής φτάνουμε στο σημείο να κυβερνά η μειοψηφία την πλειοψηφία και να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των λίγων. Στην Ελλάδα του σήμερα πρέπει να μάθουμε πρωτίστως να ψηφίζουμε και να επιλέγουμε πρόσωπα ικανά για να μας εκπροσωπούν. Έτσι μαθαίνουμε και στις επόμενες γενιές να κάνουν το ίδιο ως αληθινά υπεύθυνοι πολίτες έχοντας ορθολογική πολιτική στάση και χωρίς να μετατρέπονται σε άβουλα όντα, που παίρνουν το φάκελο έτοιμο με συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο για να το ρίξουν στην κάλπη. Για να αλλάξει ο τόπος μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής.
–Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν.
–Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο μ’ αυτό εκείνων που την κυβερνούν. Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ