Με επιτυχία η πρώτη εκδήλωση του Open Bike στην Μυτιλήνη


Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση έλαβε χώρα στο Open Space, τον χώρο που διαχειρίζεται ο Αστερίας, η πρώτη εκδήλωση της νέας του πρωτοβουλίας, Open Bike. Στόχος της εκδήλωσης και του ίδιου του project ήταν η προώθηση της αστικής ποδηλασίας μέσω ενίσχυσης τόσο της χρήσης όσο και της γνώσης γύρω από το ποδήλατο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών. Ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μίλησε για τα αντικειμενικά οφέλη που προσφέρει το ποδήλατο, εστιάζοντας στο τρίπτυχο περιβάλλοντος-οικονομίας-κοινωνίας. Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή αποτρέπεται η εκπομπή 16 εκ. τόνων CO2 και εξοικονομούνται 3 δισεκ. λίτρα καυσίμων ετησίως χάρη στη χρήση του ποδηλάτου, βοηθώντας στη καταπολέμηση της ρύπανσης ατμόσφαιρας και υδάτων και τη μείωση σπατάλης φυσικών πόρων. Από οικονομικής σκοπιάς τόνισε ότι το ποδήλατο είναι κατά πολύ φθηνότερο από το αυτοκίνητο τόσο στο άτομο όσο και το σύνολο, βοηθώντας το πρώτο να γλυτώσει από το κόστος ακριβών καυσίμων και ανταλλακτικών και το δεύτερο από κυκλοφοριακή συμφόρηση και δαπανηρά ατυχήματα. Στα κοινωνικά οφέλη αναφέρθηκαν η επαφή με τη φύση και η δικτύωση μέσω συλλογικοτήτων αλλά και η καλύτερη υγεία μέσω της εκγύμνασης.

Τη σκυτάλη πήρε ο Ιγνάτης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου (ΠΟ.ΣΥ.ΛΕ.) ο οποίος στηρίζει ενεργά το εγχείρημα του OpenBike, και μίλησε για την κατάσταση της ποδηλασίας στο νησί. Ανέφερε πως ενώ η Λέσβος έχει έναν από τους πιο μεγάλους κι ενεργούς ποδηλατικούς συλλόγους στη χώρα, εντούτοις η Μυτιλήνη παραμένει μια πόλη εξαιρετικά αφιλόξενη για το ποδήλατο με το φαινόμενο αυτό να επιδεινώνεται κάθε χρόνο, εξωθώντας τους ποδηλάτες προς την εξοχή και την ορεινή ποδηλασία. Στηλίτευσε επίσης την συστηματική απουσία μιας κρατικής πολιτικής για το ποδήλατο.

Στο ίδιο έλλειμμα επέμεινε κι ο επόμενος ομιλητής Παναγιώτης Γιαννούλης, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας, τονίζοντας την ολιγωρία των αρχών στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που να καθιστά δυνατή και βιώσιμη τη χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις, από έργα υποδομών μέχρι επιμόρφωση σε ζητήματα οδικής-οδηγικής συμπεριφοράς.

Τέλος, εκ μέρους του Αστερία, ο Δημήτρης Μουρατίδης παρουσίασε τις ιδέες μας γύρω από το OpenBike και πώς αυτό θα εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία εκθέτοντας τους τρεις βασικούς του άξονες:

1.       Ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη, αποσυμφορώντας τους δρόμους, ενισχύοντας τα τοπικά καταστήματα και χρησιμοποιώντας trailers που σηκώνουν φορτία ώστε να γίνει λειτουργικότερο το ποδήλατο 

2.       Επιμόρφωση και εξοικείωση με το ίδιο το ποδήλατο, την «ανατομία» του και τις ανάγκες του ώστε όλοι να μπορούμε να το περιποιηθούμε και να του παρέχουμε τις «πρώτες βοήθειες». Γι’ αυτό το σκοπό ήδη έχει ξεκινήσει στο OpenSpace η λειτουργία του ανοιχτού συνεργείου ποδηλάτων, όπου διαθέτουμε σε ενδιαφερόμενους τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να επισκευάσουν το ποδήλατό τους

3.       Δικτύωση και δημιουργία επαφών μεταξύ τακτικών και μη χρηστών ποδηλάτου, προσέγγιση τοπικής κοινωνίας και προσφύγων, ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών

 

Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με ζωηρή συμμετοχή από το κοινό, το οποίο αγκάλιασε την πρωτοβουλία του Αστερία και προσέθεσε δικούς του προβληματισμούς και ιδέες για την παραπέρα εξέλιξή της. Διαπιστώθηκε η ανάγκη να διεκδικηθεί χώρος για το ποδήλατο στην πόλη, την αλλαγή της νοοτροπίας των οδηγών απέναντι στον ποδηλάτη και η σημασία της συλλογικής παρέμβασης και δράσης για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πόλης μας και την καθιέρωση της αντίληψης ότι το ποδήλατο δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Συμφωνήθηκε η ανανέωση του ραντεβού για την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα καθιερώνοντας την ως «βραδιά ποδηλάτου» με πολλές προτεινόμενες δραστηριότητες, από προβολές ταινιών μέχρι μαζικές εξορμήσεις.

Εμείς, ως Αστερίας, είμαστε ενθουσιασμένοι από την ένθερμη αποδοχή και υιοθέτηση της πρωτοβουλίας μας από την τοπική κοινωνία και αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ενός ικανού δυναμικού δεσμευόμαστε, με την βοήθειά της και βασιζόμενοι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της, να την εξελίξουμε περαιτέρω και να προωθήσουμε την αστική ποδηλασία.

Ας βγάλουμε τα ποδήλατά μας από τις αποθήκες και ας τα βάλουμε στους δρόμους μας!