Κρίμα! – Τίτλοι τέλους για το ιστορικό καφενείο «Πανελλήνιον» στην προκυμαία Μυτιλήνης
Τίτλοι τέλους για ένα από τα πλέον ιστορικά καφενεία της Μυτιλήνης. Το πανελλήνιο ανακοίνωσε σήμερα ξαφνικά ότι θα κλείσει οριστικά μετά από 13 χρόνια.
Η οικονομική κρίση κυρίως οδήγησαν στο να μπει λουκέτο στο συγκεκριμένο καφέ, που ήταν συνώνυμο με την ιστορία της Μυτιλήνης, σκορπίζοντας θλίψη στους θαμώνες του και όχι μόνο.
Η ανάρτηση του Χάρη Μιχαηλιδη
"Σήμερα, 19 Μαΐου του 2022, το παραδοσιακό καφενείο "Πανελλήνιον" κλείνει ακριβώς 13 χρόνια λειτουργίας. Αυτήν την επετειακή ημερομηνία, η διευθύνουσα ομάδα του Πανελληνίου επέλεξε να ρίξει αυλαία, να αποχαιρετήσει τους θαμώνες και να ολοκληρώσει τη διαδρομή του. Ο χώρος άνοιξε το 2009, ύστερα από συνειδητή και ενδόμυχη επιθυμία να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, σταθμό επικοινωνίας των ανθρώπων, ξεγνοιασιάς και προβληματισμού. Φιλοξένησε δεκάδες καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς, αλλά πρωτίστως αγκάλιασε τους ανθρώπους του νησιού μας, μα και όσων περαστικών ξαπόστασαν στην προκυμαία του. Κύριο αίτημά μας ήταν η ποιοτική και ηθική προσέγγιση σε ό, τι και αν προσφέραμε. Οι αμέτρητες δυσκολίες των τελευταίων ετών έθεσαν σε διαπραγμάτευση όσα εμείς θέλουμε να θεωρούμε δεδομένα. Οι συνεχείς περιορισμοί καθώς και οι έντονες μετακινήσεις του στενού μας προσωπικού δυναμικού, μας οδηγεί σήμερα, 13 χρόνια μετά, στον αποχαιρετισμό του ονείρου μας. Ευχαριστούμε τον καθένα σας ξεχωριστά για όλες τις αναμνήσεις που βάζουμε στις αποσκευές μας, για τις χαρές και τις λύπες, τις μουσικές και τα λόγια, τις σιωπές και τα γέλια. Σμιλέψαμε αυτόν τον χώρο με περισσή αγάπη και ευχόμαστε σύντομα να τον δούμε να ανθίζει ξανά, όπως του αξίζει.
Οικογένεια Μιχαηλίδη."
Το Πανελλήνιον:
Το «Πανελλήνιον», ένα από τα Ιστορικά Καφέ της Μυτιλήνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1916. Το Καφέ εκείνη την εποχή σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, ενώ υπήρξε και «μάρτυρας» πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων αλλά και των μαζώξεων των διανοουμένων της πόλης, των «ιερών τεράτων» της γενιάς του ’30.
Πριν 13 χρόνια το Καφέ έκλεισε και κινδύνεψε να χαθεί, μαζί με την ιστορία του. Ωστόσο τελικά, η οικογένεια Μιχαηλίδη ανέλαβε την αποκατάστασή του και μέχρι σήμερα διατηρουσε πολλά στοιχεία του παρελθόντος του.« Ήθελα το μαγαζί να θυμίζει παλιό αριστοκρατικό καφενείο της Σμύρνης» αναφέρει ο Χάρης Μιχαηλίδης, σημερινός ιδιοκτήτης «οι πολυέλαιοι είναι ειδική παραγγελία, χειροποίητοι ενώ όλα το ξύλο, το δέρμα το μπαρ έχουν γίνει μετά από αρκετή μελέτη», συμπληρώνει και θεωρεί ηθική υποχρέωση να συνεχίσει την παράδοση που ήθελε το ιστορικό αυτό Καφέ – κέντρο πολιτισμού του νησιού.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Καφέ, στο πατάρι του γίνονταν θεατρικές παραστάσεις, ενώ στο χώρο ακουγόταν ραδιόφωνο που δεν υπήρχε ακόμη στα σπίτια. Το «Πανελλήνιον» διατήρησε την παράδοση και έδωσε χώρο σε συγγραφείς καλλιτέχνες, μουσικούς κλπ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους προωθώντας έτσι τον πολιτισμό.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ