Στα σκαριά η δημιουργία Κέντρου Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Λέσβο


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη δημιουργία του Κέντρου Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Λέσβο και των μετακινήσεων στο νησί

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από το 1922. Για πολλούς από μας, όμως, δε χρειάζονται γιορτές και επέτειοι για να θυμόμαστε την προσφυγιά που δε ζήσαμε εμείς οι ίδιοι, αλλά που την κουβάλησαν μέσα τους οι παππούδες μας και διαμόρφωσε τον τρόπο που μεγαλώσαμε, τον τρόπο που γλεντάμε, που θρηνούμε ή που αγωνιζόμαστε. Τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

 

Όσες όμως ιστορίες κι αν κουβαλάμε μέσα μας, όσα φυλαχτά κι αν σώσαμε στα σπίτια μας, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαχείριση της μνήμης των Μικρασιατών προσφύγων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε επιμνημόσυνες δεήσεις, νοσταλγικές τελετές και πανηγύρια.

 

Ήρθε ο καιρός, μετά από 100 χρόνια να μαζέψουμε συστηματικά τα υλικά κάθε λογής κομμάτια της μνήμης, να αξιοποιήσουμε το έργο εκείνων που τα μελέτησαν επιστημονικά, να ενθαρρύνουμε νέες προσπάθειες και, κυρίως να τα κάνουμε όλα αυτά κτήμα ολόκληρης της λεσβιακής κοινωνίας. Με κάθε λογής δράσεις, επιστημονικές, συστηματικές και σύγχρονες, κατανοητές για όλους. Κάνοντας ένα βήμα πέρα από την απλή συναισθηματική αναπόληση αλλά και την εξιδανίκευση.

Η δημιουργία ενός Κέντρου Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Λέσβο και των μετακινήσεων στο νησί δεν είναι κάτι που χρωστάμε μόνο στους Μικρασιάτες παππούδες μας. Το έχουμε ανάγκη εμείς αλλά και το νησί μας, σήμερα.

 

Σας καλούμε την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στο παρκάκι της Επάνω Σκάλας κοντά στο ΙΚΑ, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, να συζητήσουμε για όλα αυτά και προπάντων για την προοπτική της σωτηρίας ενός εμβληματικού χώρου, του Οθωμανικού Παρθεναγωγείου της οδού Λεσβώντακτος στην Επάνω Σκάλα όπου μπορεί μόνιμα να στεγαστεί αυτό το Κέντρο που στη δημιουργία του φιλοδοξούμε να συμβάλουμε.

 

Στη φωτογραφία το Οθωμανικό Παρθεναγωγείο στα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης ως Κέντρο Περίθαλψης προσφύγων