Σε ανασκαφές απολιθωμάτων στον εκπαιδευτικό ανασκαφικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής


Τη μοναδική βιωματική εμπειρία της ανασκαφής απολιθωμάτων είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, οι οποίοι συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μικροί Παλαιοντολόγοι».

Τα παιδιά ενσάρκωσαν το ρόλο του παλαιοντολόγου και υλοποίησαν εργασίες ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων όπως αυτές πραγματοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’ αυτό αλλά και τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου. Συνεχίστηκε με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού όπου οι μικροί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν μοναδικές πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου, τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’ αυτό πριν 20 εκατομμύρια.

Στη συνέχεια τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι εργασίες ανασκαφής στο Απολιθωμένο Δάσος, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και με ποιο τρόπο πρέπει κάθε παλαιοντολόγος να εργάζεται και τι να προσέχει κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής. Στη συνέχεια στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ ξεκίνησαν μια ανασκαφή ανακαλύπτοντας τμήματα απολιθωμένων φυτών, τα οποία στη συνέχεια σύγκριναν με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και κατέγραψαν τις ομοιότητες και διαφορές τους.

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής. Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Μ. Αντωνάκης και Σ. Ζγουρνιός.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μικροί Παλαιοντολόγοι» θα υλοποιείται μετά από συνεννόηση με το Μουσείο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Επίσης μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.