BINTEO: «Σαρώνει» στα παιδιά το σύνδρομο της πανδημίας
ΠΗΓΗ
MEGA TV |
Με σύνδρομο MIS-C νοσηλεύεται στην εντατική του «Αγία Σοφία» για δεύτερη ημέρα ο 11χρονος από την Μυτιλήνη.
«Είχε νοσήσει και το καλοκαίρι. Είχε πάθει κορωνοϊό με ελαφρά συμπτώματα. Ξανά τώρα 10 μέρες πριν την ημέρα που ήρθε σε εμάς είχε ξαναπεράσει κορωνοϊό. Δεύτερη φορά ήταν ανεμβολίαστο», είπε η Ελένη Βλουτή, διευθύντρια Παιδιατρικής Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Την πρώτη φορά νόσησε ασυμπτωματικά, ωστόσο τη δεύτερη φορά που ο κορωνοϊός βρήκε ανεμβολίαστο τον οργανισμό του και του προκάλεσε θρόμβωση. Μια παρενέργεια ιδιαίτερα σπάνια αλλά και επικίνδυνη για τα παιδιά.
«Τα 4 από τα 8 που νοσηλεύτηκαν σε εμάς είχαν νοσηλευτεί στη μονάδα γιατί είχαν υπόταση, είχαν σοκ οπότε νοσηλεύτηκαν στη μονάδα.
Πήραν
φάρμακα. Δύο έκαναν βύσματα στη στεφανιαία οπότε καταλαβαίνετε ότι προσβάλλει
και το καρδιαγγειακό», είπε ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής Παιδιατρικής Ρίου.
Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα με το σύνδρομο MIS-C
Πάνω από 100 περιπτώσεις MIS-C έχουν καταγραφεί σε παιδιά στη χώρα ενώ μάλιστα έχει καταγραφεί και ο θάνατος ενός 14χρονου παιδιού με υποκείμενο νόσημα.
«Υπήρχε ένας θάνατος δηλαδή ένα 0,9% θνησιμότητα. Κι αυτά που έχουν μπει με διάγνωση MIS-C είναι 119 παιδιά μέχρι 31 Δεκεμβρίου από 10 νοσοκομεία. Στην πράξη μπορεί να είναι και παραπάνω».
Μέχρι και 6 εβδομάδες μετά μπορεί να παρουσιαστεί το MIS-C ακόμα και σε ασυμπτωματικά παιδιά, με την αναλογία να είναι 1 περιστατικό ανά 3.000 νοσήσεις παιδιών.
«Τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν εμφανίσει το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα κι άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο παρατεινόμενος πυρετός αλλά και οι γαστρεντερικές διαταραχές όπως οι εμετοί και οι διάρροιες.
Οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από το φλεγμονώδες σύνδρομο είναι πολλαπλάσιος.
«11 περιπτώσεις σε 9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Αν πάρετε ότι το ΜΙΣΚ είναι 1 -2 στις 3.000 περιστατικά και το άλλο 11 στα 9 εκατομμύρια καταλαβαίνετε που γέρνει η ζυγαριά».
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά ασυμπτωματικά ή με ελάχιστα συμπτώματα.
Όπως
επισημαίνει, υπάρχει και δεύτερο περιστατικό θανάτου το οποίο ερευνάται αν
προέρχεται από το σύνδρομο.
Κατέληξαν αδέλφια με διαφορά μιας εβδομάδας
Μια ακόμη οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στον Αρωνά Πιερίας. Δύο ανεμβολίαστα αδέλφια 44 και 49 ετών έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό με διαφορά μιας εβδομάδας.
«Αυτό που
έγινε με τα παιδιά που σε 8 μέρες έφυγαν και τα δύο αδέλφια. Με 8 μέρες διαφορά
είναι εξωπραγματικό δεν το χωράει ανθρώπινος νους», λέει συγγενής τους.
Νοσηλεύτρια σε αναστολή είναι η ξαδέλφη τους, με την ίδια σήμερα να σκέφτεται να εμβολιαστεί αφού είδε τα συνομήλικα ξαδέλφια της να χάνονται τόσο άδικα.
«Ναι, το σκέφτομαι. Είμαι ακριβώς στην ίδια ηλικία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να βοηθούσε ή όχι αλλά αυτό που συνάντησα με τα ξαδέλφια μου. Τα είδα όρθια και μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μου τα έφεραν τέσσερις στο σπίτι».
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι 9 στους 10 ασθενείς που καταλήγουν από επιπλοκές του ιού είναι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι το εμβόλιο.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ