10 πίνακες ζωγραφικής από την Βάνα Κανιμά – Γέρου στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιασου
Μία ακόμη σημαντική δωρεά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου έκανε η συγχωριανή μας, παλιά ερασιτέχνης ηθοποιός και ζωγράφος Βάνα Κανιμά – Γέρου.
Αυτή τη φορά δώρισε δέκα πίνακες ζωγραφικής για να εκτίθενται στην Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, στο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου του Αναγνωστηρίου. Οι πίνακες αυτοί, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, τοπιογραφίες και προσωπογραφίες καθώς και νεκρές φύσεις έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Πινακοθήκη του Αναγνωστηρίου.
Η Βάνα Γέρου (Κανιμά) γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου. Γονείς της ήταν η Διαμάντη Κανιμά, το γένος Καναρέλλη, και ο μετέπειτα ιερέας παπα-Χριστόφορος Κανιμάς. Σύζυγός της ο αγιασώτης παιδαγωγός Θεόφραστος Γέρου.
Η πρώτη
δημόσια εμφάνισή της στο χώρο της ζωγραφικής ήρθε το 1984, στην γκαλερί «Ώρα»,
ύστερα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη αυτή.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στη συλλογή Γιώργου Πετρή (Σίμου), που έχει δωριθεί στο Δήμο Μυτιλήνης, στην Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στη Συλλογή του Γιάννη Γιαννέλλη στο Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης και αλλού.
Ασχολήθηκε
κυρίως με την ακουαρέλα και την ελαιογραφία. Επίσης, μαθήτευσε για τρία χρόνια
στο εργαστήρι αγιογραφίας του αγιογράφου Καλαμπόκη (βλ. σχετική έκθεση).
Επιδόθηκε και σε χειροτεχνικές κατασκευές (βλ. σχετική έκθεση).
Με τη ζωγραφική της και τις εκθέσεις έργων της ασχολήθηκαν επανειλημμένα τεχνοκρίτες όπως ο Γιώργος Πετρής (Γιώργος Σίμος), η Βερονίκη Δαλακούρα, ο Νέστορας Μάτσας, καθώς και πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κ.λπ., σε πολλά δημοσιεύματα.
Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Η Βάνα Γέρου έπαιξε στο ερασιτεχνικό θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και διακρίθηκε στο θεατρικό έργο του πατέρα της Χριστόφα Κανιμά "Τι να τα κάνω τα καλά".
Το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου ευχαριστεί θερμότατα τη Βάνα Κανιμά – Γέρου και τον ανιψιό της Φαίδωνα Χατζηδημητρίου για τη δωρεά αυτή που κοσμεί του χώρους της Πινακοθήκης μας.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ