«Οι πετράδες της Λέσβου….»


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους», και οργανώνει διήμερο δράσεων για την παρουσίαση της έκδοσης Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950) του δρ Χρήστου Ν. Χατζηλία, στην Αγία Παρασκευή και στο Σκαλοχώρι της Λέσβου.

 

Αναλυτικά:


Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 17:30), με σημείο συνάντησης την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα περπατήσουμε και θα γνωρίσουμε δημόσια και ιδιωτικά λιθόκτιστα κτίσματα και κατασκευές του χωριού, με βασικό οδηγό τον συγγραφέα Χρήστο Χατζηλία Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκδοσης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ώρα 19:00).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, με θέμα «Οι πετράδες της Λέσβου και τα κοινωνικά-ιστορικά-πολιτισμικά-οικονομικά τους συμφραζόμενα. Η περίπτωση του Σκαλοχωρίου και της Ανεμότιας»· ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία», Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, με θέμα «Η πέτρα ως υλικό. Χαρακτηριστικά, χρήσεις και απειλές» και ο ιστορικός και Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Σπουδών, δρ Στρατής Αναγνώστου, με θέμα «Οι πετράδες της Λέσβου την περίοδο 1850-1950». Θα παρέμβει ο συγγραφέας του τόμου Χρήστος Χατζηλίας, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με ντόπιους πετράδες και με το κοινό.

Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με τη συμμετοχή μελών της χορωδίας Canta λαλούν υπό τη μαέστρο Μαρίζα Βαμβουκλή. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 11:00) οργανώνεται περιήγηση στο Σκαλοχώρι της βορειοδυτικής Λέσβου, όπου θα συζητήσουμε για τις λιθόκτιστες κατασκευές του χωριού με τον Χρήστο Χατζηλία.

Στο Σκαλοχώρι, μια από τις δυο μελέτες περίπτωσης της έκδοσης αλλά και γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο περιβάλλον εργασίας των πετράδων, να γνωρίσουμε χαρακτηριστικά τους έργα, να κατανοήσουμε εκφάνσεις του «πολιτισμού της πέτρας».

Η δράση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του Σκαλοχωρίου, με σύντομη παρουσίαση της έκδοσης από την ιστορικό Μαρία Σταματογιαννοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Ο καιρός της πέτρας: η συμβολή του βιβλίου του Χρήστου Χατζηλία στην ιστοριογραφία της Λέσβου (1850-1950)», καθώς και από την αρχιτεκτόνισσα μηχανικό ΕΜΠ Ιωάννα Βαλλίνα, Msc Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Πώς “βλέπουμε” τα πετρόκτιστα σήμερα; Ερμηνείες και απόψεις».

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για την περιήγηση στην Αγία Παρασκευή και για τη βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (25/9).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2253032300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.