Στα Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης


Τη θέση  Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου που πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη την σύνδεσε με την Κατώτερη Παλαιολιθική περίοδο , χάρις στα παγκοσμίου ενδιαφέροντος αρχαιολογικά ευρήματα, επισκέφθηκε την Τρίτη 31.8.2021 ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη  Λέσβου Πανάγο Κουφέλο. 

Η περιοχή ανασκάπτεται συστηματικά από το Παν/μιο Κρήτης και διεθνή ομάδα εργασίας υπό την επιστημονική διεύθυνση της Καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νένας Γαλανίδου ήδη από το 2012 και για 10η συνεχή χρονιά, φέρνοντας στην επιφάνεια την Προϊστορική Λέσβο με πλήθος ευρημάτων. Τα ευρήματα κυρίως χειροπελέκεις και κοπείς της Αχελαίας πολιτισμικής φάσης, συνδέουν την περιοχή του Λισβορίου με την παγκόσμια έρευνα για την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου στην πορεία του από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα. 

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτεί  την έρευνα μαζί με άλλους φορείς,  στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από τα πεδία της αρχαιολογίας και των γαιοεπιστημών, τα συμπεράσματα και ευρήματα της οποίας πρόκειται να παρουσιασθούν στην παγκόσμια κοινότητα στη διάρκεια Διεθνούς Συνεδρίου που θα διοργανωθεί το 2022 στη Λέσβο.  

Ο Περιφερειάρχης  κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με την υπεύθυνη Αρχαιολόγο Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου, η οποία τον ξενάγησε στους χώρους  όπου εκτελούνται οι ανασκαφικές εργασίες και στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου που φυλάσσονται τα  αξιόλογα μέλη των ευρημάτων.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο Περιφερειάρχης , δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από την Προϊστορική Λέσβο που  έρχεται σιγά σιγά στο φως, χάρις στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης,  της κας Γαλανίδου  και όσων ως τώρα συνέβαλαν στο να ανακαλυφθούν τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ευρήματα. Οι αρχαιολογικές μελέτες που γίνονται είμαι βέβαιος ότι θα ρίξουν φως και θα δώσουν πληροφορίες για  μία χρονική περίοδο της ιστορίας της νήσου και της ζωής και την εξέλιξη των ανθρώπων σ’ αυτή τη περιοχή , που  θα αποτελέσουν πόλο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και έλξης επισκεπτών, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της Λέσβου.  Στεκόμαστε κοντά σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την ταυτότητα του τόπου και συμβάλλει θετικά στο μέλλον του και την ευημερία των ανθρώπων του.»

Από την πλευρά της η κα Γαλανίδου ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την επίσκεψή του ζήτησε «την περαιτέρω βοήθεια και συμβολή της Περιφέρειας σε δράσεις προβολής και πληροφόρησης των επισκεπτών. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τον Προϊστορικό άνθρωπο που επισκεπτόταν συχνά  και ζούσε στην περιοχή του Λισβορίου , τον τρόπο και τις συνθήκες που ζούσε αλλά και πλήθος άλλων στοιχείων. Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών , που τους ενημερώνουμε σχετικά , αλλά μπορούμε  περισσότερα και καλύτερα, με τη βοήθεια της Περιφέρειας και μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις στο Διεθνές Συνέδριο το 2022,» υπογράμμισε η κα Γαλανίδου.