Άρδευση καλλιεργειών από ανακυκλωμένο νερό και παραγωγή ενέργειας στην Άντισσα της Λέσβου (audio, pics)


Μία καινοτόμος πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εφαρμόζεται στην Άντισσα της Λέσβου, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ, το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που στοχεύει στην ανάπτυξη, τη βελτιστοποίηση και την επίδειξη αποδοτικών συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση των λυμάτων και επαναχρησιμοποίησή τους  στην άρδευση αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.


Στην Άντισσα μέσω του προγράμματος HYDROUSA όπως ονομάζεται  θα αναπτυχθούν δύο συστήματα. Το πρώτο αφορά ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με φυσικό τρόπο, το οποίο θα είναι πλήρως ενταγμένο στο τοπικό περιβάλλον.

Το σύστημα αυτό θα παράγει νερό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άζωτο και φώσφορο) το οποίο θα είναι κατάλληλο για την άρδευση καλλιεργειών.

Χρησιμοποιώντας το επεξεργασμένο νερό θα πραγματοποιηθεί άρδευση συγκεκριμένων δέντρων, θάμνων και καλλιεργειών (ελιές, ροδιές, δάφνη) καθώς σε προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία (ιπποφαές) και βοτάνων (λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι) .

Στόχος είναι η διοχέτευση αυτών των προϊόντων σε άπορες οικογένειες σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου όπως τόνισε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Αιγαίου ο υπεύθυνος του έργου, Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Σίμος Μαλαμής.

Το δεύτερο σύστημα είναι η παραγωγή ενέργειας με τη μορφή βιοαερίου, η οποία στη συνέχεια θα αναβαθμιστεί για να παράγει μεθάνιο υψηλής καθαρότητας θα που χρησιμοποιείται για παράδειγμα στην τροφοδοσία οχήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Πηγή https://www.ertnews.gr